The Lake House (2006)

th-3829.jpg

“Не би могло да има две души толкова открити, толкова еднакви вкусове, толкова хармонични чувства.”

Убеждение (Джейн Остин)
Филм на аржентински режисьор, топло излъчване, магия в идеята… о да, забравих да напиша. Филмът не е за хора, които не вярват в магията;). Ще си загубят времето в обяснения после.

Магията е това, което все още не знаем, че е възможно да преживеем, но когато това се случи и свалим очилата на неверието, осъзнаваме колко обикновенна и малка е била реалността ни, защото има още, винаги…

Има и къща от стъкло и метал, пред езеро (сетих се за слънчевата къща в Зен стил от Elektra), проектирана от известен архитект за обожаваната си жена, но той обожавал и работата си… повече. Имал и двама сина, те се борят със себе си и него, за прошка. По-големият се нанася в тази къща след години, намирайки послание от наемателят. Сдобива се изневиделица с куче. Метална кутия за писма пред къщата с флагче-сигнализатор за нови.

Годината е 2006. Една красива лекарка от Чикаго се оказва приносител на посланието в къщата, т.е. предишния и наемател. Още първата седмица в болницата, след като става свидетел на тежка катастрофа на улицата и не успява да помогне, по препоръка на колежка да отиде на място, където чувства себе си, се връща на езерото при стъклената къща. Тя е пуста. Решава да провери пощата. И получава писмо с дата 2004 – от сегашния наемател – синът на архитекта, който е намерил оставеното от нея послание. Има и бегъл кадър от “Казабланка”, дето го споменавах вчера.

Няма да разказвам повече:)… филма е прекрасен (макар отново да не е с актьори, които да са ми любими). Усещането е много странно, докато го гледах… разчувства ме. Който е водил мислен диалог с човек, който е много близък и усеща, знае. Енергията е велико нещо. Винаги съм вярвала, че има сила, която ни свързва един с друг, въпреки всичко. И ако сме имали щастието това да е наша реалност, то филмът е прекрасна илюстрация за моя “закон за сродните души”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*