girl_singer © 2010 . All rights reserved.

Стиляги (Контета)’09

На руски звучи много яко “стиляги” (от стилни пичове ;). Мюзикълът не може да разочарова, защото знаеш, какво да очакваш. Машината на времето ни завърта в 50-те, когато е съществувало такова течение в Русия. Младите са вдъхновени от ритъма на рок-енд-рола, джаза, буги-вуги и цветната мода, която ги прави различни от сивата тълпа комсомолци. Събират се на Бродуей (ул. Горки) в заведението Коке. Естественно, това са години, в които идолопоклонничеството пред запада се наказва с ножица от отряд комсомолци, обикалящи заведенията. Цветният човек е сочен с пръст и гонен от закона. Групичката “стиляги” е оглавена от чаровния студент Фред, син на руски дипломат, ползващ се от облагите на привилигированата златна среда. Историята се завърта около комсомолецът Мелс, който при една от шайките се влюбва в девойката, която подгонва – Польза. И това преобръща целият му живот. С жаждата да се доближи до нея, идва и нуждата да бъде цветен. Работи нощем, за да си купи западни дрехи на черно, научава се да танцува, след това купува и саксофон.

Майлс Дейвис и Чарлз Паркър рулират из клубовете. За основа на музиката в мюзикъла са използвани руски рок-парчета, преработени за целта.  Танците и хореографията са отнели доста време, т.к. по думите на режисьора (изучавал постановките на Боб Фос), в Русия е изгубена културата за създаване на музикално кино. Снимките са правени в Минск, Москва и Петербург, като от Минск са набавени голяма част от гардероба на актьорите, изкупен от местни жители. Колата, която честичко Фред взима от баща си е Hudson Custom Eight Convertible Coupe. И една сцена бонус забранена за зрители под 16г. ;) на фона на мелодия, която много ме грабна.

Chat of the day: за да има, от какво да се оттласнеш, трябва да стигнеш дъното. затова пък изплуването се очертава вълнуващо. не може да гледаш такъв филм и да не пообсъдиш по-яките детайли… не разбирам, какво иска леличката от предния ред, има си субтитри, все пак

Key moments: 6 стаи, 6 цвята и фантазиите на 2 фотоманиячки; хималайски чай с мляко и пълнена плодова торта; cafe del mare се сервира от Apple.

Refrain: “Скованные одной цепью” Евгения Брик (OST Стиляги)… странно ни препрати към Флойд

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*