_IGP0116_s © 2011 . All rights reserved.

за живота и смъртта

“Животът и смъртта са в ума и никъде другаде. Умът се смята за универсална основа на всички преживявания – създател на щастието и създател на страданието, създател на това, което наричаме живот, и това, което наричаме смърт. Единствените наистина сериозни цели в живота са да се научим да обичаме другите и да придобиваме знание.”
из “Тибетска книга за живота и смъртта”

Около Коледа и Нова Година си пожелах от сърце тази да е по-добра и по-благосклонна за късмета. Помолих за знак и за търпение, за решимост да подредя нещата и за смелост да изпълня намеренията си. Обърнах се и към вътрешния си глас, обещавайки, че ще се заслушвам в сърцето и няма да се предавам. Загрижена за моята вътрешна усмивка, обещах, че ще я викам често за компания.

Животът се случва, докато си правиш планове. Като сън, над който имаш минимална власт. И точно трудностите и смъртта са тези, които ни разтърсват за рамото, карат ни да обръщаме поглед назад и понякога да се лутаме загубени. И колкото по-бързо осъзнаем, че живота и смъртта са просто вход и изход в този сън, толкова по-лесно ще се издигнем над тъгата, гнева и недоволството, и ще видим важното. Винаги сме го знаели. Заложено ни е.

“Да действаш означава наистина да наблюдаваш мислите си, добри или лоши, да се вглеждаш в истинската им природа, без да се връщаш към миналото, без да приканваш бъдещето, без да позволяваш каквото и да било вкопчване в преживяната радост, без да позволяваш да те завладее тъга. Правейки това, ти се опитваш да създадеш и останеш в състояние на равновесие, при което всичко – добро и лошо, покоят и безпокойството – е лишено от истинска идентичност.”

Дуджом Ринпоче

Chat of the day: В детството ни молят да се усмихваме и да не униваме. Да сме с щастлив израз на лицето. Когато станахме възрастни, ни казваха да погледнем светлата страна, да правим лимонада и да гледаме чашата да е наполовина пълна. Но понякога реалността прегражда пътя на нашите възможности да реагираме позитивно. Ти може да се разболееш, любимият може да ти измени… Приятелите могат да разочароват… И в такива моменти… На теб просто ти се иска да станеш истински… Да престанеш да се преструваш, и да бъдеш самия себе си… Изплашен и нещастен. Из Grey’s Anatomy

Key moments: самсара. всичко е баланс. както ноща следва деня.

Refrain:

Страхотен ден, избрах си очи,
страхотен ден, навън вали.
Страхотен ден, тук има небе,
страхотен ден на цветове.

Слънчевият живот, аз избрах за мен,
не харесвам долната земя.
Аз избрах си сърце за светлите неща,
аз избрах… страхотен ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*