OST Perfume: The Story Of A Murderer (2006)

0094637200223.jpg

Така се случи, че саундтрака излезе по-рано от филма. Берлинската филхармония… класика. Не е точно оперен стил (цяла опера не бих изслушала), но звученето е богато, като думите на Зюскинд и те оживяват в сцените от книгата. Има няколко приказни акорда в основната тема, които обсебиха слухът ми и този албум биде добавен в mp3-ката. Така от 2 седмици се слуша есенния коктейл – delerium+conjure one, Anoushka Shankar, Chopra, Enigma и perfume… присетих се за моя аромат на Shiseido – серията релакс, но рядко се открива в магазините. Вчера пак влизах в един любим на Сан Стефано, но го нямаше.

Така… не го изтраях филма, да го пуснат на ингилизки и петък вечер изгледах руската версия (професионален превод… преживях го Хофман да ми говори на руски;). Бях си подготвена да стане разминаването като с “Мемоарите на една гейша”… ми така си беше… но с Дъстин Хофман са нацелили 6-цата – много точен за образа на стария Балдини, Бен Уишоу също ми хареса като типаж за главната роля… но, нооооооо…….. целият този прекрасно-картинен свят на Зюскинд беше сведен при превода до “бедно-смлян вариант”… някои важни пасажи (години) прескочени или съкратени. Да знам – онова книга – това филм… обаче, не ми хареса. Ако не бях чела книгата – да, филмът щеше да ми хареса. Но не мога да си кривя душата. А за него са се редили Форман и Кубрик… незнам дали те биха постигнали по-голям допир до книгата. Добре, че имаше встъпления при по-важните моменти от “разказвача” на историята.

Книгата е много сетивна… каквото е и усещането от уханието на точния за теб парфюм. Много красиво беше заснета сцената, когато Жан-Баптист “поправи” ненадминатия аромат Амур и Психея… Балдини бе направо горе на черешата, ама на връх върха и! Какво ли не правят с нас ароматите;). Дават ни нова самоличност например… но Жан-Баптист, макар и гений до края не успява да разбере кой е и какво е, да бъде Човек, един от всички… дори изкуственната материя има мирис и той намира ужасяващо решение – да се “претопи” в чудовищната обич на околните.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*