Енергийна медицина или 5мин., за да дойдем на себе си

„ Чрез физиката Айнщайн разкрива онова, което мъдреците ни учат от хилядолетия: всичко в нашия материален свят – живо и неживо – се състои от енергия и всичко излъчва енергия …В заключение той казва, че постоянно развиващата се и динамична природа на вселената може да бъде разбрана единствено като действие на по-висша, водеща интелигентност от друго измерение”.

Уйлям Колиндж

Струва си да се сподели този опит с останалите, който е готов ще може да се възползва, за свое добро. Вярата е странно нещо, понякога извира от сърцето и няма разумна логика, нито инфо черно на бяло, че това е така. Но ние вярваме… все едно това вече е написано, с гените ни, с кръвта ни… с енергията ни. Знание на милиони години. И ако след опита се почувстваш така, все едно около теб е бил пълен погром и всякакви гадости са се случвали, но ти стоиш и се усмихваш, изпълнен със сили… то значи споделянето е било полезно. Аз използвам честичко този метод и си вярвам – сляпо или не, действа по-добре от хапче. Не зависиш от никой, освен от 5мин. внимание само за теб…

Трите потупвания (Енергийна Медицина – Дона Идън)

“Известни точки върху тялото, когато ги потупаме с пръсти, влияят на енергийното поле по желан от нас начин, като изпращат електрохимични импулси към мозъка и освобождават невропредавателите. С потупване върху три специфични комбинации от точки, техника, наречена от мен „трите потупвания”, вие активизирате цяла последователност от реакции, които действат възстановително при умора, увеличават вашата жизненост и поддържат силата на имунната система при стрес. Инстинктивно ще започнете да разбирате кога имате нужда от това потупване. Освен това не се задълбочавайте твърде много да търсите точното разположение на тези точки. Използвайте няколко пръста, за да потупвате описаната област, и ще уцелите точното място.
Акупунктурните точки са малки центрове на електромагнитни и още по-фини енергии;  Потупването или масажирането им е просто упражнение, което:
• Ви енергетизира, ако сте сънливи
• Ви фокусира, ако трудно се концентрирате

Това са ключови точки, който влияят върху всички енергийни пътища. Работата с тях изпраща сигнал на мозъка да настрои енергиите ви така, че да се чувствате по-будни и действени. (точки – К27 – времетраене — около 30 секунди):
1. Поставете пръсти върху костта на ключицата. Плъзнете ги към центъра и открийте леката изпъкналост, където свършва костта.
Спуснете се около 2.5 см по-надолу от това място и малко встрани. Повечето хора тук имат лека вдлъбнатина, където потъват пръстите.
2. Кръстосайте ръце и поставете средните си пръсти върху противоположните точки от външната страна на ключицата. Кръстосването на ръцете не е толкова съществено, но помага на енергията да потече от лявото мозъчно полукълбо към дясната страна на тялото и от дясното мозъчно полукълбо към лявата половина на тялото.
3. Потупайте и/или масажирайте точките внимателно, докато дълбоко поемате въздух през носа и издишате през устата. Продължавайте около двайсет секунди. Ако състоянието не ви позволява да използвате и двете си ръце едновременно, разперете пръсти и потупайте или масажирайте двете точки едновременно.

Потупването върху тези точки леко „тласва” енергиите ви, ако са започнали па текат в обратна посока. „Да текат обратно” буквално означава, че вие вървите в една посока, а енергиите ви — в друга. Толкова е просто и лесно да потупвате или масажирате точките К — 27, че можете да го правите в класната стая или на бизнес-среща. Или пък си представете, че шофирате късно през нощта и чувствате сънливост. Ако с една ръка пуснете волана и потупате върху точките К — 27, вероятно ще усетите приток на енергия към очите и ще се събудите поне малко. Ако не почувствате незабавна реакция от потупването върху точките К — 27, значи тялото ви дълго време се е борило с умората. Незабавно зарежете всичко и се отдайте на почивка.

Потупайте тимусната си жлеза
Потупването върху зоната на тимусната жлеза е проста техника, която:
• Събужда енергиите
•Усилва имунната система
• Увеличава жизнеността и силата
Тази техника помага, ако се чувствате атакувани от негативни енергии, при простуда, за борба с инфекция или в случай, че имунната система е провокирана по един или друг начин. Тимусната жлеза се намира на около 5 см под точките К — 27, в центъра на гръдната кост. Тази жлеза е надзирателят на имунната система. Ако претоварите интелигентността на тимуса, като пренебрегнете нуждите на тялото, неговият надзорен механизъм се обърква. Ако непрекъснато злоупотребявате, той става ленив и хаотичен. Потупването върху тимуса го събужда и пренарежда.
1. След като сте потупали върху К — 27, придвижете пръсти 5-6 см по-надолу, в центъра на гръдната кост
2. Дишайки дълбоко, леко потупайте тимусната точка с четирите пръста на едната ръка за около 20 секунди.
Много хора автоматично потупват тимусната си точка, когато са в стрес. Обръщали ли сте внимание как хората се хващат за средата на гърдите си, когато са се сблъскали с емоционален шок; или как докосват това място, ако чувстват, че ще припаднат? Така че постъпете като Тарзан и потупайте върху тимусната си жлеза, преди да се потопите в някоя предизвикателна ситуация.

Потупване на далачните точки
Потупването на чифта невролимфатични точки от далачния меридиан е бърз начин да:
• Повдигнете енергийното си ниво
• Да балансирате химичното състояние на кръвта
• Да подсилите имунната система
За разлика от акупунктурните точки невролимфатичните точки са част от лимфната система. Тъй като далакът е централен орган на имунната система, потупването върху невролимфатичните рефлексии точки служи за синхронизиране на телесните ритми, за хармонизиране на енергиите и хормоните, за премахване на токсините, за борба срещу инфекциите, за съпротива срещу общата отпадналост по време на и след стрес, против виене на свят, подобряване химията на кръвта и по-добър метаболизъм на храните. Как да потупаме върху далачните точки:
1. Намерете точките, като придвижите пръсти надолу от тимуса, право надолу под гърдите, над следващото ребро.
2. Потупайте леко с няколко пръста за около 15 секунди, като дишате дълбоко през носа и издишате през устата.
Веднъж, след като се бях въртяла твърде дълго на празни обороти, се озовах  пред курс от 120 души, в чужда страна и чувствайки се много болна. Струваше ми се, че ще умра. Без да мисля, инстинктивно подредих останалата ми енергия и потупах върху невролимфатичните си рефлексии точки. На сцената, пред всички, без да давам обяснение, започнах да се потупвам силно и с бясна скорост. Неочаквано почувствах как в мен проникна нов живот, издигна се над тялото ми и запулсира навън. Като видях как ме гледаха курсистите, разбрах колко нелепо изглеждам отстрани и се разсмях. Продължих да се смея да се потупвам, да се потупвам и да се смея. Дойдох на себе си.”

 

2 Comments

  1. Alex

    Май смеха те е оправил…а за потупването….дали пък не е по-подходящо да те тупа някой друг? Тогава мога и да приема теорията с потупването.

  2. Eti

    Да, едно потупване зад врата, ама по ячко… върши същата работа;). А като няма кой да ми влезе в положение си самопотупвам главата в стената … мнооо съм добра;).

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*