Кутия за дигитални “съкровища”

“Преди всичко не може да има бръмчене само току-тъй. Щом има бръмчене – значи някой бръмчи” си мисли Пух…

БАЙТ Експо се откри вчера. И ние сме там как… излагаме се професионално, с един от големите щандове. Имидж, няма как. Тенденцията е по-големите дистрибуторски фирми да не участват. Има си каталози, безплатни ежедневници, нет и google. Който иска, научава. Била съм на щанд на изложение 2-3 пъти. И честно, няма тръпка вече. Да, това не е CeBit. Да не говорим, че нови неща почти не могат да се видят. Едни и същи фирми, познати лица от години. Хубавото е, че подобен род изложения бяха прекрасно поле да си вербуваш нов човек за екипа или да си смениш работата. Стига да ми се отвори малко време, покрай писането на търга ще намина край изложбения център. На откриването е било лудница, по инфо от моя колежка. Всички фирми от IT бранша са имали представители. Все пак е най-голямото събитие за бранша.

И тази си тема отвися вътрешно, покрай прехвърлянето на блога. Е сега видя бял свят.

Щом тръгна на път и почнат да се трупат кадри, и пълнят картите трябва да има къде да ги разтоваря. Нотбука ми тежи (още не съм “пораснала” до 12-13″ матрица в 1кг. корпус), а и защо ми е да го влача и него… тръгнал си да разпускаш все пак. И така преди месец си направих проучване за евтин вариант да съхранявам фотографските си “съкровища”, а също и музикалните, изначалната ми мания;)… открих 3 приемливи за мен. Като човек от години в тази сфера, не ми е проблем да си намеря продукт и цена, дето да ме удовлетвори. Виж момента с “изваждането” вече е по-тежък… да не говорим, че виртуалната ми представа за такова у-во бе:

 • ценови диапазон 110-120$ (без ддс) 
 • поне 80-100GB 2.5″
 • ext. case с дисплей
 • USB + FireWare
 • SD/MMC slot
 • backup function
 • и все пак важно за мен – черен или сребрист цвят
 • тайната представа това чудо да показва pics, плейва mp3 и видео

Но за това последното се замислих и реших. Всяко у-во на този етап (лично мнение) трябва да се ползва само за основната си функция – телефон – за говорене (камери, mp3, фенерчета, лазерни показалки, ножички, огледалца… са пълни глупости – искам лек телефон с кристален звук и безотказна голяма батерия), mp3 – за слушане на музика (леко и малко – тичам, разхождам се, танцувам – не искам да размахвам гиричка на себе си). За дигиталната камера… е те там вече си има дслр. Имам много познати дето държат да имат вградена камера в телефона, за да си щракат документи и разни важни неща, дето няма как да вземат/пренесат. Според мен тая камера трябва да е поне 2мп, че да става за четене “документа”. Абе прекаляват с филмите за Джеймс Бонд. Всяко мулти-функционално у-во те прави зависим и обременен от избора… мога или не мога без всичко това до мен. Всъщност почвам сериозно да ненавиждам всички тези малки и елегантни постижения на техниката, към които се пристрастяваме… всъщност не претопяваме ли себе си в тях… в един момент.

Така, че… докато “all-in-one” не стане с размера на запалка или бирена капачка, ще си ползвам изчистени откъм функции продукти, изпълняващи максимално добре основното си предназначение.

И така, 3-те варианта бяха:

 • Ext. case на PriVileg + 2.5″ hdd 80GB – това е изборът!
 • Ext. HDD PB Store and Save 2500 80GB
 • Ext. HDD Prestigio Data Safe with Security Function 80GB (Pocket Drive 1.8″ e хубаво нещо, но по-висок ценови диапазон, над психологическата ми граница)

Миналата зима ползвах около месец ей това бижу CREATIVE ZEN SLEEK PHOTO 20GB, но в черно – с глазура като ново лъсково BMW… в момента около 320$, но ме разкъндардисаха дет се вика… 3 месеца по-късно си взех  щрака. Правилно решение взех – онова си е жива гъзарийка, при това си тежи и не отговаря на по-горните изисквания. Иво ми светна преди малко по Q с новата парола за канадския ebay… точно бях мирясала, направо си бях в хармония със стъкларията. Началото на ноември има транспорт за на сам… ха сега. Уджас.

 

 

9 Comments

 1. аз съм с това както знаеш и нямам забележки. имаше и вариант да му се подменя батерията на път с такава от нокия. из форума го имаше като писано. при цена на корпуса около 60$ на дребно и диска на колкото си го намериш ми се вижда повече от перфектно. още повече сигурно тия 60$ за теб ще са доста по-малко.

  само незнам дали вали ги внасят още…

 2. ха ха кой излизал най-горе в търсенето… ужас

 3. Eti

  Хахах браво! Р;) … винаги има как да привлечеш вниманието на google;)… аз гледам точно обратното. Помня, как изтръпнах виждайки се като линк за пръв път… знам ли. Още не мога да свикна, че всеки може да си воайорства на воля тук.

  Апейсър-а е готино нещо, четох за него като беше решил да си взимаш… обаче! Моя избор (O1013-LCD-CR-OTG) на PriVileg има SD/MMS… спестява четец и е на цена около 30$:). Твоето изглежда по-добре, а и калъфчето:)… табела си е. Но така ми се връзва с 80GB диск за 110$ без ДДС:).

 4. Eti

  Обаче това с батерията за nokia е хитро… доста такива се намират из къщи. Но пък привилега си има вградена презареждаща се Li-ion батерия. Абе ще взема да прекалкулирам комбинациите… то и след месец ще се пазарува.

 5. аз държах ей това в ръце

  просто е фантастично. виж веднага бих сменил апейсъра за това. ама на тая цена в момента, не, мерси. всъщност аз съм доста доволен от апейсъра защото е безотказен. доказано при това. всичките тия месеци без нито един проблем. това ми стига. още повече това е бекъп! най-важното му предназначение е да не се дъни.

 6. Eti

  Точно така е… Epson-a:))), гледала съм таковка чудо китаише произход – направо без пари… но за какво ми е. Включително им слагат тунери:).

  Да, много е важно да е безотказно. Още ми става гадно като се сетя как си затрих с SD картата дет се скапа близо 100 кадъра. Сега пълня на един външен 160GB 3.5″. Ще се допитам до приятеля дето му уредихме привилега … дали е доволен и дали е тествал всички функции. Ползва го от 2 месеца.

  И тъй като си говорим за бекъп!:) обичам руския ixbt и техните подробни тестове:

  дизайнерско решение!
  корейски аналог на апейсър, но без дисплей:(
  семпло решение на сигейт без дисплей отново

 7. Eti

  НАМЕРИХ ГО!:) Дам, на безумна цена, но има всичко от онова по-горе, че даже и повече… има дори органайзер… пфу! Creative ZEN Vision:M… само слот за карти са забравили. Сега остава някой да ми го подари:D, щото това си е цял хубавичък обектив, дявол го взел!

 8. Eti

  Канонците! Чели са ми мислите…

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*