Ноември, филмовият месец

Киномания 2006 от 03-23.11. Взех си филмовата програма като си купувах билети за Меола. Много интересни заглавия – българска класика, чужда класика, ново европейско, американско и латино кино… т.е. за всеки има по нещо. Филмите ще се прожектират в 5 киносалона – Одеон, Център, Дом на Киното, Люмиер, НДК Зала 1. Изчаквайки да отмине малко ужасното задръстване по Цариградско, в което сме участници вече няколко седмици се ръчках из нета за инфо на няколко филма. Междувременно братчедката се обади… видна киноманка ми е тя. Ич не и дреме да си ходи сама на “изумителни” филмчета… кой’т дорасъл дорасъл. Няма тепърва да се учим я хехехе. На последния такъв – европейски френски, покрай нея подлъгахме дори Светло. Цвети е калена, прие Розетта хладнокръвно, с Диди тихомълком си върнахме билетите (като подло отказахме да предупредим останалите ценители на опашката за билети) за 2-рия филм  на Дарден, пак отнесъл някоя и друга мечка, обаче Светло… заслужаваше Оскар за емоционално предаденото впечатление след филма, а после при всяко споменаване на името на филма, като по сигнал на Павлов зачева вечната тема за хамериканското и европейското кино. При това го прави така майсторски, че някой ден ще го заснема на сериен филм – “Филмовите критики на Светло”. Толкова смях само на Чаплин като дете. Сега пораснах и филмите му ми навяват тъга.

Та с Диди си заплюхме около 5-6 филма. Всъщност ми харесаха повече, но… ще се докопваме по друг начин до тях. Забелязах филмът “Остров” на Ким Ки-дук… според мен не е добър избор за масовата публика, незапозната с останалите му филми. Просто този е един от най-бруталните. Да не забравяме, че той е възпитаник на френската школа. Всъщност брутален е слабо казано. Добре, че го гледах вкъщи и нямаше свидетели на реакциите ми, които бяха толкова първични, колкото и страстите във филма. Страхотия! И така – изборът:

  • Volver на Алмодовар’06, дето го чакаме от доста време. Притръпнах малко на стилът му, та сега чакам с нетърпение да видим на къде се е предвижил. Ест. тук играе моята любимка Пенелопе Круз. Има шанс да завлечем Светло.
  • Klimt с Джон Малкович. Имам слабост към творбите на Густав Климт. Подарявала съм каталог, който бих купила за себе си. Много е специален. Въобще не ме вълнуват точките в imdb.
  • Casa de Areia на Вадингтън, известен по-скоро с телевизионни продукции. “Къща от пясък” е с две от най-добрите бразилски актриси.
  • Paris, je t’aime.  В “Обичам те Париж” ме привлече актьорския състав… Гаспар Юлиел, Стив Бушеми, Елиас  МакКонъл, Серджо Кастелито, Уилям Дефо, Емили Охана, Миранда Ричардсън, Каталина Сандино Морено, Ник Нолти.
  •  Copying Beethoven на Агнешка Холанд (Тайната градина) с Ед Харис и Даян Крюгер. Партитурите на Бетовен… писах някъде тези дни, че адски ми се слуша класика. Филм за гениална музика и страст.
  • The Twilight Samurai. За този още не съм я агитирала, но пък аз имам слабост към източните режисьори.

Диди си хареса и “12 Танга”, както и “Camaron: When Flamenco Became Legend”… но не знам докъде ще ни стигнат силите. Аз оставам на първите 5 и ще помисля за японския. За което не успеем ще търсим друг начин;).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*