13.11 понеделник

По рождение съм ваксинирана срещу тази дата, с особен усет към “фаталното” число. Към часовете, минутите… секундите… към моментите. И те фатални. Но не за мен. Хората се оправдават с 13 и се пазят от него. Като от неудобна и странна реалност, като от “цветен” и различен човек. Расата на “невидимите”. Изживяваш се като уж нормален и обикновен, а теб вече са те претеглили, измерили и категоризирали. И докато се усетиш на врата ти висва етикет. Ей такива B&W кадрирани мисли се щурат от седмици, като снежинки над черната алея в парка, със сивите пейки и графитените тела на дърветата, очакващи белите си пуловери. А зимата плете ли плете… дантели. Рано е, ще каже някой… няма значение, бих добавила аз.

И така в този ден, съвсем обикновен за мен… а за други като Т – вълнуващ. Обади ми се в 3. Колата поднесла на един завой и с изящен зловещ пирует се оказва в насрещното движение. Загубила управление над колата, Т се удря в мантинелата – калник, броня, акт и здрав уплах. Или като Ю, който бе проспал 4 допълнителни часа с влака С-В, защото имало дерайлирал влак по маршрута. Няколко часа преди това са му объркали билетите на гарата и са го скъсали на изпита в у-тета. Или пък като М., който не е гледал внимателно филма “Бандити” и се юрва неподготвен да обира Експрес Банк, посред бял ден… малко след това взели, че го заловили щото и той нещо на пилот се правил по Цариградско. А пък колегата Р. води хлапето с висока температура до болницата, като междувременно му дигат колата с паяк. Тръгва да я гони с такси. За удоволствието си плаща транзитната такса от 30 кинта… много се радвам, че този ден е към края си и че сестричка се обади, преди да реши да инсталира новия Win Vista… който много услужливо ти сканира желязото и вади черен списък с това, за което нямаш драйвери. Няма и откъде да ги вземеш. След като преди месец, успя да си затрие 3-те от 5-те колони на чисто новия комп, преди малко след повторна инсталация разбрах, че успешно е подкарала още една колона. Заявиха ми – “личи си, че сте от едно семейство”… хехехе. Дали е фатално;)?

Я да си пусна един мадригал, в изпълнение на Стинг… 

Come again! sweet love doth now invite
Thy graces that refrain
To do me due delight,
To see, to hear, to touch, to kiss, to die,
With thee again in sweetest sympathy. 

One Comment

 1. Eti

  Това е полезен отзив от тест, който си запазвам тук… ако някой ден сменя щайгата… ще го мисля тогава. Сестра ми я спрях навреме с нейната 64bit система, само дето е AMD платформа аналогична на долната. Ако на бачкане почнем да инсталираме Vista, ще си водя записки.

  “За 64 bit-вите потребители:

  Windows Vista Ultimate x64 без сериен номер инсталация – 30 дни пробно.
  Дънна платка: Asus P5W DH Deluxe
  Процесор: Intel Core 2 Duo E6300-1.86MHz > 2800 MHz (7 x 400)
  Дискове: 2x250GB Seagate, SerialATA II
  Памет: 4х1024MB DDR2-533
  Видеокарта: Sapphire Radeon X1600 Pro PCI-E 256 MB

  1. 1.05G РАМ на чисто си прибра веднага при стартирани всички 32 и 64 bit services.
  2. Допълнително качени драйвери само за безжична мрежа.
  3. OpenGL работи с 36% по-лошо от XPx64 и 2003х64 . За КАД системи и игри – забрави.
  4. DivX , HDTV, .ts и .mkv стриимове само с MPlayer качеството е задоволително.
  5. Nero 6 дава възражения при инсталация, но работи добре.

  Извън темата:
  Смисъла на една OS е да обслужва основнате програми с която работиш.
  Няма нещо, което можеш да свършиш във Vista, а във win2000 , XP или win2003 да не мажеш. Само шаренията е
  прогресивна заедно с паметта: 120Mb …240Mb…. до 530Mb за ХРх64 и стигнем 1,05G във Vista x64 ! . 360 Mb анимирани менюта. Лудост.
  Нищо ново. Всеки сам решава. Но трябва да се опита. ”

  На всичко отгоре крайния потребител ще има възможност до 10 пъти ъпгрейд на лиценцирана Vista… следва петиция до Microsoft и кандърми за още. А корпоративния пък е вързан със сериен номер към корпоративния сървър и си плаща абонамент за 6 месеца. Няма тън-мън. Ще се поровя да видя дал са верни тия слухове.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*