Пътят към Дома

По пътя към Дома, картата, която може да следваш е твоето сърце, чийто говорител е интуицията, а единствените оръжия, които ти се дават са личностна сила и жажда за свобода. И ако решиш да поемеш по него осъзнато, ти ще си различен в стремежа да си себе си, а робуването на обществените норми и порядки, на общоприетия вкус, стил и ритъм на живот – протовоестественни. Истинската същност на човека е да бъде творец. И ако успеем да надмогнем предателското бръщолевене на ума и надникнем в себе си, ще се познаем и ще се ужасим, колко много сме се отдалечили от същността си. Защото единственото, по което си приличаме, и ни заблуждава,  и задържа с мисловните си модели, това е страхът – за оцеляване, от болка, от самота, от смърт, от преходност, от бедност, от неизвестното, от недооценяване. И ни приковава със страшна сила с помощта на дуализма в ума ни,  към илюзията, че нямаме избор. Не всеки е готов да понесе свободата. Но избере ли я, търсенето на пътя може да отнеме години и трудностите ще се опитват да ни прекършат.

А как ще познаем, че сме на пътя си… когато нещата започнат да се случват с лекота и нямаме нужда от препотвърждаване в очите на другите.

“Онова, което може да ни разплаче, е мисълта, че всички същества могат да бъдат Буда, но не го знаят и умират в болка и без идеал. Ако за това плачеш, то трябва да плачеш неспирно ден и нощ…”

Ерик-Еманюел Шмит из “Миларепа”

 

Chat of the day: Семинарът и истината за нас

Key moments:  трупане на личностна сила – основната цел на война; отвъд ума; другата реалност; медитацията – любимото състояние на духа; две стихии – вода и огън

Refrain: Enigma – Push the Limits

Basic instincts, social life.
Paradoxes side by side

Don’t submit to stupid rules
Be yourself and not a fool.
Don’t accept average habits
Open your heart and push the limits.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*