TEDx MladostWoman

To Move the World First Move Yourself

07.12, 10.15ч., София, един доста ветровит, макар и слънчев зимен ден. Изхвърчах от къщи гонейки такси, на изпроводяк с лек и емоционален спор с баща ми. На какво отиваш – на семинар, обединяващ жени, които искат да променят себе си и света, за едно по-добро бъдеще. Отвърна – има да чакаш 150-200 години, преди мъжкия свят, диктуващ процесите на тази планета да допуснат свобода и равнопоставеност за жените. Отвърнах, че нямам дългосрочен абонамент за такова елфско дълголетие и че, ако искам да направя нещо за себе си, то трябва да почна от днес.

Преди 7 години приятел ми беше пуснал видео материал от TEDx с думите – гледай, това е вдъхновяващо и важно. Гледах и започнах отново да мечтая. Още като дете бях голяма фантазьорка, но никога не съм мечтала осъзнато, в посока осмисляне на цялото битие и вписването ми в него. Йоана каза нещо изключително вярно – Мечтите не са мечтите, които се случват. Всеки малък човек е мечтаел да бъде пилот, лекар, космонавт, фотомодел, магьосник… но какво се случва, когато порастнем и живота ни дава толкова различни пътища за избор, и толкова много препятствия, които определят посоката и ни правят силни или слаби. Най-забележителен беше призива на Diana Nyad (журналист и плувец, на 63 години преплува за 5 път трасето САЩ-Куба) от събитието в Сан Франциско, която говори страхотно за мотивацията и за простичкия факт, че нито годините, нито средата или обкръжението – ленно или обезсърчаващо е фактор, който да спре Мечтата. Стотици ръце пляскаха и подкрепиха Йоана, която с треперещ глас сподели, че е опознала себе си и припознала Мечтата минавайки през коварна болест, и че Промяната и Упоритостта задвижва идеята. Професор Ана Пройкова  ни напомни, че всичко и всички сме свързани (научно и физично потвърдено) и структурата, която ще оформим около нас с хората, с които комуникираме, споделяме и живеем, може да е хармонична или хаотична. Александра Николова ни убеди, че няма нищо случайно в това, какви деца сме били и какво сме развили в себе си, което пораснали да използваме по най-добрия начин, залагайки на креативизма и различното. Росен Дуков ни доказа, че нашата осмисленост и изява на таланта ни, няма граници и факта, къде сме родени не е оправдание. Анжелика, Соня и Станимир се намират един с друг и тръгват по нов и революционен път в света на дизайна, конфекцията, бунта, посланията и са поели отговорността да ни сръчкват с оригинални щампи и мултимедия. И за десерт – Виргиния Захариева (9-зайци, които ме заплениха от раз) – психолог, писател, истинска и изискана зряла жена, която си знае цената и има разпознаваем стил (дори по сатенена пижама) ни напомни кои сме ние – Жени – смели, самоуверени, силни, стилни, меки, крехки, вкусни, завършени и можещи да застанем на една сергия с кошница прекрасни череши, и да ги продадем с елегантност и лекота, по най-добрия начин ;). Ето всичко това сме и всичко това така лесно забравяме и оставяме да ни моделира света, а не вътрешната ни сила и интуиция.

Всяка от нас е нужно да извърви пътя на водата, стрелкаща се покрай камъни, клони, бързеи и затлачени боклуци, вярвайки в силата, че всяка пречка показва пътя. Като никога не забравя целта си и увлича още реки в устрема си към морето. Много ме радва факта, че присъствахме 3 реки на това събитие, устремени към една цел. Благодаря им, че ги има.

3 Comments

  1. Беше Изненадващо! Нямах очаквания, но събитието ме изненада. Точно от това имахме нужда – от личeн Пример, споделени Истории, от бликащ Ентусиазъм, от Позитивност и Енергия, Енергия на талази.
    Другата година пак съм там :)

  2. Другата Река

    И аз ти Благодаря!Чудесно е потвърждението,че вървейки по пътя,който стопля душата ти събитията ,които ти се случват помагат да видиш себе си ,разширяват първоначално малката криволичеща пътека до живописен път надявам се!

  3. Eti

    И аз силно се надявам и някак вярвам, че забравеното ще си спомним и картината ще дооформим ;). С нови сили и вдъхновение. Такива събития е абсолютно наложително да има, защото няма как да не повярваш на тези, минали по Пътя към осъществяване на собствените си мечти и всички се вълнувахме наравно с тях, докато разказваха. Хубаво е да се канят все повече и интересни хора следващата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*