Hogfather следновогодишно

САМИ СЕ УБЕЖДАВАТЕ, ЧЕ КОЛКОТО ПО-ЯРОСТНО СЕ БОРИТЕ ЗА ВСЕКИ НОВ МИГ, ТОЛКОВА ПО-ОБВЪРЗАНИ С ЖИВОТА ОСТАВАТЕ…

(from Hogfather)

Пийнахме, хапнахме и се повеселихме, и сега старата песен на нов глас;). Днес сме в инвентаризация, а пък моите любими клиенти звънят я за нотбук, я за бербон система, я за таблет за детенцето… това последното ми напомня за моя Wacom и че ме чака да вкарам логото на throughtheyes.

  Преди около месец писах за екранизираната книга на моя любим и дълбокоуважаван писател на приказки за големи – Тери Пратчет. Идеята ми бе да препрочета книгата отново (и на Цвети, както днес ми сподели), но … филмът пари в ръчичките. Как ще устискаш да метнеш манияшко оченце беее;). А и самият Тери участва там, както разбрах от филмът за филмът, изгледан след него. Той играе мъничката роля на собственник на магазин за играчки… то и аз не бих издържала на негово място:). И се вписва отмах… Vadim Jean се е справил чудесно. Придържали са се максимално към книгата и текстът. Евала за това! Филмът е успешен, поне за мен… но да четеш книгите му, си е много по-кефещо изживяване. Тогава фантазията ти е на макс и всеки филм бледнее. Всеки негов почитател, сигурно си е имал свой образ в главата за Смърт на мишките (убиец е образът – скелетче с бърчещо се носле и мустачки), самият СМЪРТ (любим типаж, с желание да се очовечи и отглеждащ котка), Сюзън – внучката на СМЪРТ, опитваща се да бъде обикновен човек, с необикновенни способности, Тийтайм – откаченият убиец с тежко детство, муструм Ридкъли и магьосниците, Хексът (изчислителна машина, с процесор Antil Inside, задвижван от мравки и мишки, даващ грешка при недостиг на сиренце и вярващ в Дядо Прас)…Любими моменти са как СМЪРТ се опитва да упражнява топлина в гласът, изричайки запазената марка на Дядо Прас “ХО-ХО-ХО” и Иън Ричардсън как се опитва да озвучи СМЪРТ (нелека задача, имайки предвид описанието на Тери в MОРТ “удар на каменен чук в гранитна скала”). А за самата блестяща идея на Тери Ревизорите да “обезвредят” човека, посягайки на вярата му, чрез убийството на Дядо Прас и СМЪРТ, който се втурва сърцато да го замества с изкуственна брада и възглавница под червените дрехи, в една ръка с поводите на глиганите, а в другата косата хехехее… фантазия без край;).А мъдростта вплетена м/у редовете ме увлече да създам отделна категория в блога. Ето един паметен задушевен диалог м/у дядо и внучка в края на Hogfather;):

-Значи се опитваш да ми подскажеш, че хората имат нужда от… фантазии, за да понасят живота.

-НЕ. ХОРАТА ИМАТ НУЖДА ОТ ФАНТАЗИИТЕ, ЗА ДА БЪДАТ ХОРА. ЗА ДА БЪДАТ СРЕДОТОЧИЕТО, КЪДЕТО СЕ СРЕЩАТ ПАДНАЛИЯТ АНГЕЛ И МАЙМУНАТА, ИЗПРАВЯЩА СЕ НА ЗАДНИТЕ СИ ЛАПИ.

-И затова си имаме феи? Дядо Прас?…

-ДА. ТОВА Е НАЧАЛОТО. ПЪРВО СЕ УЧИТЕ ДА ВЯРВАТЕ В МАЛКИТЕ ЛЪЖИ.

-За да повярваме и в големите?

-ДА. В СПРАВЕДЛИВОСТТА. В МИЛОСЪРДИЕТО. В ДЪЛГА. И ДРУГИ ТАКИВА.

-Нямат нищо общо помежду си!

-НИМА? ТОГАВА ВЗЕМИ ВСЕЛЕНАТА И Я СТРИЙ НА НАЙ-ФИН ПРАХ, ПОСЛЕ Я ПУСНИ ПРЕЗ НАЙ-ДРЕБНОТО СИТО. И НАКРАЯ МИ ПОКАЖИ ПОНЕ ЕДНО АТОМЧЕ СПРАВЕДЛИВОСТ, ЕДНА МОЛЕКУЛА МИЛОСЪРДИЕ. ВЪПРЕКИ ТОВА ВИЕ ПОСТЪПВАТЕ, СЯКАШ ИМА НЯКАКЪВ ИДЕАЛЕН РЕД В СВЕТА, СЯКАШ ВЪВ ВСЕЛЕНАТА СЪЩЕСТВУВА НЯКАКВА… ПРАВОТА, ПО КОЯТО ДА СЪДИТЕ ЗА ВСИЧКО.

-Хората трябва да вярват в това, иначе какъв е смисълът?…

-ИЗПИТВАТЕ ПОТРЕБНОСТ ДА ВЯРВАТЕ И В ОНОВА, КОЕТО НЕ Е ИСТИНСКО. ИНАЧЕ КАК ТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НАКРАЯ?

9 Comments

 1. ад_мучачос

  Каква ли зодия е Тери….чел съм прекалено малко негово….как може да съм толкова неориентиран…препоръчай ми нещо, ако обичаш.

 2. Eti

  28.04 Телец;)
  неориентиран?! стига бе, нищо ти няма:)
  Ами Тери те намира сам… на мен ми беше нужно време. Писах някъде, че в началото грам не схванах от това дето чета, чак след години манията по него ме завладя. Не е лесно да се вмъкнеш в книгите му, нито да излезеш;) ПИСУК!

  Цялата серия от Светът на Диска (около 30-ина книги), Килимените хора, Страта, серията за Джони и бомбата, но … може да почнеш от Добри поличби – тази е култова и ще разбереш дали ти понася:)

 3. ад_мучачос

  Знам, че ми няма :) и че съм прекрасен, умен, фубав и хетеро и….обичам портокали…

 4. Eti

  хехеee, аз пък си падам по мандарини и грейпфрут…

  колкото до убав, прикрасен, умен и хетеро… искам снимка и ще ти пусна един IQ тест… само това с хетерото, айде на доверие;), че ме мързи да проверявам:D

 5. ад_мучачос

  В момента слушам Clint Mansell – Requiem For A Dream …. и понеже сме на вълна филми…гледала ли си Requiem For A Dream?

  А мързела е мнооого, ама много лошо нЯщо :)

  Прочетох “Парфюм” и края май съм го чел или слушал някъде…

 6. ад_мучачос

  И как ти се пускат линкове бре…..пфуууу как ме дразни това, че не мога да си едитвам постовете….

 7. Eti

  Да ти дам админски акаунт, ммм;)))

  Кои линкове мучо… кои? Казвай кое те дразни и ще едитвам. И за какво да ги редактираш всъщност… това не е литературно състезание… драскай си тук, пък ко не ми отърва, ще ти кажа;)

 8. админ_мучачос

  Идеята за админския акаунт си я бива ;) и как да ти посоча кои линкове….там по-нагоре което може би очаква одобрение май…

 9. Eti

  Мани, май ми е нанагорно лудницата тия дни… не виждам текстове, нито коментари за модерация… да не говорим окаяните ти и разнищени линкове;)… ама ще се постарая да вляза в релси – обещавам! Ето на – одобрих го.

  Филмът съм го виждала преди месеци, но така и не стигнах до него… само набелязах. Реквиемът е въздействащ… напомня ми на моята слабост Adagio for strings на Barber… не зная класиката дали си чувал, но поне във вариант на William Orbit или DJ Tiesto си:). Събота или неделя може и да посегна към филмът, явно му е дошло времето.

  Краят на Парфюм е уникален, както и цялата книга, а съм изчела доста и такава идея няма другаде. Това може да ти го потвърди всеки маниак на тема книги:). Питай на Славейков да видиш… виж след него вече може да има плагиати.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*