Пролет посред зима

Ми не е истина, колко е топличко навън и какво слънце имаше по обед. От няколко дена не можех да изляза дори да хапна навън, но днес техлих майната на всичко и айде до Тропса. Хапнах макарони на фурна, които обожавам и си купих два вида билков чай – мащерка и липов цвят. Размахвайки торбичката се усмихвах на слънцето и се чудех що не са измислили билков чай с вкус на кафе – за отказващите кафето… подобно на хапчетата, подпомагащи отказа от тютюнопушене.

“Отбелязва се, че се наблюдава бърза еволюция на топлинния характер на повърхностните води в Северния Атлантик и развитие на слабо изразена фаза на Ел Ниньо в тропическия Тихи оекан. Феноменът Ел Ниньо е основен елемент на глобалната климатична система и има влияние над атмосферните процеси по цялата Земя, включително и на динамиката в Северния Атлантик. Тези връзки са все още недостатъчно изучени и това оправдава предупреждението на експертите на Метофис, че тази годината прогнозата за зимния сезон е неустойчива.”

                          Британска Метеорологична Служба

Ето защо е мека зимата, може би ще има още по-хубава Пролет и дълго лято за сметка на избягалата есен в София. Но пък целия този кеф си има адски отрицателна страна. Може да се подлъже всяко нещо спящо зимен сън – животни, растения… обърква се биологичния им ритъм… ако се покажат разстенията и се появи изненадващо застудяване ще изгорят. Да не говорим как действа на проблемното глобално затопляне, което според един мой колега било дрън-дрън. Това нехайство важи за доста голям % от човечеството.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*