Новинки

Ето пак намерих малко време да направя извадка от cooler-online. Тези дни са зачестили с новостите или просто човечеството е развъртяло педалите да догони писателите на научна фантастика.

Офис-килър игричкиZwok! – хих, голяма мания и забавление е, особенно в отбор. И още една флаш-игричка тук.

Микро-роботче – създадено от група учени в нано-лаборатория за целите на хирургията. Управлява се с дистанционно и прониква на важни места, където друг не може, а това значи да спасиш неспасяем до сега живот. Пусков срок – около 2009г… бъдещето понякога е трудно.

Соларен покрив – най-големият в света. Разгърната площ – 500хил.кв. фунта. За една година изработва 2.6мл. кв/ч. Проектът, поръчан от голям супермаркет е дело на Solar Integrated Technologies и струва 13млн. долара. Поне на този етап, технологията е скъпа. Но всички останали природни източници на енергия са с изтичащ живот – нефт, въглища, ядрени горива… вятърните мелници и водата не са чак толкова ефективни като мощност… та, хубаво е да се работи в тази насока. Един ден сигурно ще се постигне баланс.

Да превърнеш подложката за мишка в безжична акустическа система с вграден калкулатор си е вече прекалено. Аз подложка не ползвам от години. А тия щучки с какво ли не вградено си е прекалено разточително… но пък е още нещо, което ще ни отличава – имиджова вещ.

Първата mp3-ка гривна (не просто прототип или photoshop-идея) на iRiver с Bluetooth и USB. Така де, без bluetooth слушалки има немалък шанс да обесиш гаджето прегръщайки го, тичайки да се закачиш на клон и други неприятни странични ефекти. И са забравили нещо много простичко – да показва час. На мен вниманието ми бе привлечено по-скоро от UNIT2 – домашен медиа-център с CD, DVD, DivX, Wi-Fi, VoIP, Фото, TV, eBook, колонки 2.1 + клавиатура qwerty, която се явява и телефон. Всичко това се управлява от пингвин – версия 2.6.

Opensource и видео-камери за наблюдение – през 2005г. в Русия на Open Source Forum се представя видео-камера с ogg/mjpeg кодер. Получения видео-поток е такъв, че двуприцесорна машина под Windows не успява да се справи с разопаковането му. Препоръчвало се е гледане под Linux. Разработчика на Xilinx е работел за американските военни. Ето защо камерата е била способна да заснеме няколко стотин кадъра в секунда. А това е opensource проектът Elphel – работи и се захранва по Ethernet. Интерфейсът е web базиран. Видео-поток в ogg/mjpeg. 12 fps at 2048×1536 resolution, 27 fps at 1280×1024 resolution, 90 fps at 640×480 resolution. При тях е направена една от първите 10Mpix Ethernet камера –  Xilinx Spartan, 100MHz 32-bit Axis ETRAX100LX CPU + Linux.

Цифров фотоапарат от Ricoh с GPS – Ricoh 500SE.

53 CSS техники, без които не можем да живеем – създадени и вградени от програмисти и дизайнери.

Да се стоплиш от собственния си дъх. Надали е новинка, но за места по земното кълбо, където -30/-40 е ежедневие, със сигурност е хитринка. Издишания топъл и влажен въздух стопля вдишания студения и сух такъв. Смесването е механично.

Най-голямата хакерска кражба – руски хакери (не българи), банката е шведска, сумата – 1.1млн., период – последните 3мес. на 2006.

Нова стратегия от Supreme Commander – 2-рата половина на февруари ще бъде в продажба… само че, дали ще надмине такива класики като Company of heroes и Medieval II: Total War, или пък Command&Conquer. Единственното, което се оказва по-различно на пръв поглед е фантастичния елемент.

 

Enermax Galaxy – PS 1000W! Разработчиците са успяли да постигнат особенно КПД 85%, при 30-50% нормално при всички останали. Ето така изглежда отвътре. Едновременно може да се захранват 4 мощни процесора, дискове и периферия. Към захранващия блок идват отделни кабели за захранване на дисковете, оптическите у-ва и периферията. Над червените конектори е написано “PCI-S only”.

   Plen – японско роботче, което се движи на кънки и кара скейт – впечатляващо реалистично, с естественни движения. Като осъществена детска мечта:). Помня, че и аз имах едно пласмасово с батерии, което едвам пристъпваше на 2 крака. Само дето това струва 2000$ – Bluetooth – enabled.

    Мишка-чашка и то с подгряване на USB. Случвало ми се е в бързината, като посегна към мишката без да гледам, да хвана чашата… но пък да движиш чаша пълна с кафе, вместо мишка ми изглежда доста откачено и непрактично. Често може да се наложи да събираш разлято кафе от масата.

Magic Mag-net-ic – отново имиджова вещ – магнитна гривна, състояща се от малки и силни магнити… остава отворен ?-са как това ще повлияе на кредитните карти, мониторите, телевизорите и флопи-тата…

Съобщение в бъдещето – при това Microsoft смятат да го патентoват. Идея – да го предадеш на себе си? да поддържаш блог-а в бъдещето? или завещание? А всъщност вече има такива работещи сайтове – този например – FutureMe.org.

 

6 Comments

 1. "мило момче"

  Егати….супер…..изпратих си едно писмо….много съм развълнуван…дано го получа :) еххх много гот…

 2. Eti

  мен ме е страх…

 3. "мило момче"

  абе…и тоя момент го има…права си!

 4. "мило момче"

  Мисля да си изпратя и второ :)

 5. Eti

  Като анекс към първото ли… “ако – то” ;)))

 6. Eti

  Ще ме добавиш ли към “наследниците”;)? Изпрати ми нещо в бъдещето, моля… все трябва да има бъдеще?!

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*