Мераци

Докато се ръчках за кадри от MC Jupiter 9 85mm F2, взех та попаднах на японски Pentax любител тръгнал от istDs и преминал на K10D. В листата му има интересни обективи, за 2 от които знам, че бих искала да имам в рамките на тази година… живот и здраве. Има и нощни снимки, тест със светли обективи. Всъщност Pentax се оказа моята марка и дори ми мина мерака за измяна. Линк тук.

А тук ще си запазя сайта на Toshihiro Oshima. Помня, че мин. година покрай кимоното доста често посещавах една любима негова серия, а тук са the most favorites от flickr. Този фотограф не е мое откритие, но 2 пъти му губих линка… а той наистина има прекрасни кадри, макар фотографската му техника да е твърде висока летва за мен.

В нета е пълно с колекционери на завидно количество редки и скъпи обективи и с кадри, които чисто като поглед съм имала с моя сапунер. И до там… много по-трудно е да овладееш възможностите на оптиката и да успееш да рисуваш с нея.

4 Comments

 1. Е как разбра за обективите и К10 бре? То там на йероглифи сичко :)
  Инак пентакс е МАРКАТА – аз мисла тая година – най-ного началото на следващата да съм с к10д, а за обективи – ще видим :)

 2. Eti

  Затрудняваш ме;). Не помня, но като се рових по блога изскочи К10Д, на латиница;). Аз чакам да посъбера обективчета, да поснимам още малко и сигурно другата година към края ще мина на тая машинка:). Японците харесват пентакс, а и из блоговете им има кадри с редки и хубави обективи, затова взех да отварям по-често линкове с йероглифи.

  Тия дни изрових още един блог с йерогливи, ровейки за planar 85/1.4 … удивителен обектив.

 3. Незнам, аз гледам много да не се заглеждам по такиви неща, освен да съм осведомен какво има на пазара и кое “горе долу” е добро. С Георги кат лафим той може да ме залее с информация за тоя обектив, за бокето на оня обектив… аз лично предпочитам да мисля повече за самите снимки, отколкот за техниката :) Но неможе да се отрече, че определени резултати се постигат само с определени обективи… затва 50/1.4 ми е в уиш листа :)))

 4. Eti

  :) на мен ли го казваш:) и все пак, много зависи кой обектив в чии ръце е… имам не-лоши кадри постигнати с един непретенциозен пентакс за 40EUR. Ако бях с таку, сигурно биха били по-прецизни, но не и като визия:).

  Виж аз книги не чета (за това пак george е виновен, както и за стремеж към красиво боке;), не задълбавам в числа, но чисто като поглед преценявам възможностите на един обектив и ест. да не се разоря покрай кефа, макар често да съм на ръба, но манията е страшна пусто! И другото е интуиция – към каква техника ще посегна и към кой кадър. Като снимам не мисля – правя го за разтоварване:). В това е целия кеф.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*