Да гледаш на кадри

Тази вечер се замислих, какво си стоварих сама на главата с последователни мисли и действия от няколко месеца на сам. И по всички правила на торсионните полета, този път съдбата ме връхлята като валяк асфалт. И симптоми е имало, но сякаш не съм забелязвала как се опитвам да изчистя главата и погледа, така че да не се оплета в съжаление, а да действам в полза своя. Да, ако някоя врачка бе хвърлила поглед на последните ми кадри, щеше да каже същото. Двуизмерно или в една равнина, като равновесие на мазнята от пролетта и лятото.  Семпло, до втръсване. Начин да опростиш една стъпка, водеща към друга. Застоят е противоестествен.

Иначе кански ми се ходи до морето. А не съм от Коледа. Кофти се получи такъв дълъг период. По-разсеяна съм станала и някак без тонус. И фитнесо нещо го позарязах. Предната събота и неделя бе гадно времето, та съвсем нямах настроение за лов на кадри. Като събереш всичко това, нямам желание и да пиша.

Понеделника се чудих дали да споменавам такси-одисеята, за пореден път факт, че държавата се размърдва при натиск, но и сигнал за свободия и липса на минимален усет за гражданска съвест. Не знам, колко време ще мине, докато се научим какво дължим на държавата и себе си, като граждани. И се вгледаме в останалите държави от Европа, как отстояват правата си, за да не стане накрая като лъжливото овчарче… дето дигало гюрултия за щяло и не щяло, та когато наистина се наложила помощ, никой не се отзовал. В този ред на мисли се присъединявам към протеста на група недоволни граждани “Без бакшиш”, линк към който е сложил Ясен в блога си.

 

13 Comments

 1. Ivan Genchev

  Първият абзац е направо апокалиптичен… От торсионните полета до гледачки… Всеки има периоди на различно снимане. Няма трагедия. Защо нещата трябва да не са семпли… Ако така ти харесва. Както се пее в една стара песен: бъди какъвто си.

  По въпроса за държавата и такситата, не мисля че ние дължим нещо на държавата, а тя дължи много на нас(с всяка покупка ти и даваш 20% …). В тези нас включвам и таксиметровите шофьори. Някой конюктурно нещастието на хората и ги ползва за да се сдобие с монопол(искането да се намали броят, ще удари малките риби и ще облагодетелства големите риби). Държавата по никакъв начин не санкционира нещо напълно незаконно. Разбирам какво имаш предвид под научаването ни, но то преминава през наказанието и порицанието. Защо мислиш в Германия се кара културно на повечето места? Просто глобите са солени и ако направиш произшествие ти се увеличава застраховка и всичко останало. Това изгражда и уважение и след време става норма за поведение. Само че то няма как да стане в БГ, когато редовото ченге гледа че министърът му пикае на държавата и си хортува с мафиотите…

 2. Eti

  Иване, не е лесно да “Бъдеш”, особенно в моя случай на дебела варненска кратуна, дето вярва на интуицията си, дори да и казват, че в края на вирчето има водопад. Но си има и плюсове в това да тръгнеш “слепешката”, но с усещането за нещо хубаво, което следва. И това да е истинското зрение. Вървя и като мантра си повтарям “смело и смахнато”:)

  Да, разбирам и съм съгласна с теб за такситата, шофьорите, ние и държавата. Просто ми е болно, че нито ние като граждани сме на мястото си, нито държавата като закони. А смислени закони няма кой да направи, щото и политици няма. И не виждам механизъм това да се регулира.

 3. Ivan Genchev

  Един непоискан съвет от мен: вземай влака/автобуса и беж до Варна. Тази София много депресиращо място. Най-малкото отиди на Витоша. Малко да изтриеш кешираното. Нещо като профилактичен ребут. Имам и друго предложение, но то е за по-тежки случаи…

 4. Eti

  Ще, дори си мисля за тази съб/нед, най-късно другата. Ако не успея тази – Витоша е добра идея, благодаря:).

  Сподели и за тежки случаи, щото морско чадо насред паветата си е баш-тежък случай;)

 5. Ivan Genchev

  Рано е да се използва магическото хапче.

  Сега се сетих, че може да си вземеш камерата направо от Георги, но не е сигурно че ще пристигне до края на другата седмица. От сряда до петък ми се вижда малко бързо…

  И пак прегледах снимките и според мен има баланс на “дълбоки ” и “плоски”. Според мен е време да сложиш Зонара и да излезеш на лов…

 6. Eti

  :) ще взема да те послушам… да видим какъв коз ще се падне;)

 7. Можеш да ми завиждаш, утре отивам във Варна на розден ден, пък от понеделник – 5 дена в Поморие… СПА, басейн, почивка и кадри (надяам се) :) След тва на Беклемето за 3 дена, да качим малко надморската височина :)

  Ама съм гаден а… :)

 8. А по отношение на първото мнение на Иван Генчев – горе долу съм съгласен ама… знам, че е клиширано, ама ми се струва доста правилен въпроса на Кенеди – “не питай какво прави държавата за теб, а се запитай какво правиш ти за държавата.” Щото тия 20% ддс, които цитираш Иване, са нищо на фона на това, което крием, крадем, на фона на това с което ощетяваме, на фона на това, което цапаме и т.н. и т.н…. та и ние не сме свет, що да чакаме държавата, състояща се от политици и служители – същите като нас шматки – да е по-добра? няя начин :)

 9. Eti

  ГАДЕН СИ! Ама ужасен… аз на Беклемето от кога искам. Братото ми показа едни кадри от там от коледен купон на Райфайзенски кадри. Страхотия! Ай да ти е хубаво времето, ще показваш кадри, де ще ходиш!:)

 10. Ivan Genchev

  Добре звучи Кенеди, но малко популистко и пропагандно, като за предизборна програма, но не и за следизборно…

  Вярно че в БГ се правят пачки с пъти печалба, но 20% не е хич малко. Не си спомням да съм ожилил държавата, с нещо освен компютър без ДДС. А тя не пропуска. Документ за самоличност 20-50 евро, а тук ми струва 2 евро(цената на едно кафе да речем). Всяко листче да ти издадат си плащаш като поп. Както ти си прав да негодуваш от интернет си за който плащаш, аз съм (и останалите хора) прав да негодувам от липсата на всякаква законност и ужилванията от министри на държавата, на която в някакъв смисъл съм клиент. Дори по-лошо, защото ти можеш да смениш провайдер, но аз не мога да си сменя корените. Според мен дережето на държавата е такова заради ниските изисквания на гражданите към нея.

  Извинявам се за репликата под темата на Ети.

 11. Eti

  Не се извинявай Иване… това е важна тема, особенно за нас като българи, които милеем за страната си. Съжалявам, че не пуснах отделна тема. Законите са ни недомислени и несправедливи, не-рядко в полза на определени икономически интереси, а не държавни. И ние като граждани сме като стадо с тук-таме някоя гласовита черна овца. Сиромах човек – жив дявол. Манталитета ни е такъв… супер, супер тъжно.

 12. Прав си Иване, не споря :) Просто някак нещата не са само черни и бели, па и аз като Ети не виждам ясно изхода… :)

 13. Ivan Genchev

  За мен изходът е в посока вдигане на изискванията на гражданинът към държавата. Тя държавата сама няма да се промени, защото статуквото и е много изгодно.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*