Новинки

Поизостанах с хардуерните новости, та взех и седнах да направя нова извадка:

 • Изследователите от института по зрението при университета в Южна Калифорния (Doheny Eye Institute at the University of Southern California) след изпитания на очни протези са доста близко до извършване на масови операции. При това изследвания и подобрения на самия имплант не престават и на хоризонта се задава по-сериозен по разрешение имплант (засега е само 100dpi). Но и това за незрящите е много. Доста от тях разчитат само на обучено куче (ако могат да си го позволят) и най-вече на бастунче и чифт черни очила. Помним кога излезе платформата х86 и какъв напредък бе. Сега я вграждат в аудио-системи. Можем ли да помечтаем няколко години напред. Вграждат и слухови апаратчета. Почнали са с 64kb/s, та до 256kb/s – киборг? А ако нямаш избор? Сигурно в един момент ще се научим това да става по-финно и естественно.
 • USB flash с вграден speaker – реклама, будилник… доста маркетингово
 • Забавна надстройка в flickr за търсене по ключова дума
 • Ext. case for 2.5″ HDD, която изглежда като 3.5″ – манияшко;)
 • Google са направили изследване за продължителността на живота на твърдите дискове (с случая сървърните). Из между 100, първата година изпушват 17, а следващите този брой се увеличава ест., като температурата не е най-важния фактор, който ги крашва. И понеже руснаците са абсолютни по задълбочено изследване на каквото и да е, приложили са няколко утилита за възстановяване на лоши сектори, което дава още малко живот – тук (dd if=/dev/zero of=/dev/hdd ), тук и тук – руска програмка Victoria и я препоръчват горещо.
 • Сериозни художници прерисуват детски рисунки – струва си да се види;)
 • HDTV камера от Canon (и други производители са пуснали, дори преди тях) – 1280*720 (30fps)=921600, което ще рече 0.9MP, a Digic III го има още от G7… неапарат, невидеокамера… 13 минути запис в HDTV, но тези камери все още прохождат и има още много, какво да се чака – по-добър кодек в mjpeg например
 • Smart Data Storage от Adtron – 160GB SSD (solid state disk) 2.5″ – т.е. flash диск в 2.5″ form factor
 • Двустранна клавиатура от Eleksen – USB интерфейс
 • Корейците са разработили flash памет на основата на 10нм процес, базиран на carbon nanotubes. Технологичният предел лежи на границата 20-30нм. Говорим за 100GB флаш.
 • Списък с реално работещи интернет радиостанции
 • LED Umbrella – какви ли не хрумки можат да щукнат на човека, като да ползваш светодиод за дръжка на чадъра си. Носталгия по Blade Runner?
 • Руснаците за разработили Senselock – eлектронен ключ за защита с програмно обезпечение на основата на разделение на изпълняемия код от защитаваща програма т.е. основната програма (защитаващата) е на отделен диск и има свой електронен ключ, с уникален идентификатор, който върви само с нея. И дори за всички останали копия изпълняемия код да е еднакъв (а така и ще бъде), то с уникалното ID за всеки ключ може да се правят даже собственни обновления в програмата.
 • Adobe обмисля създаването на онлайн версия на PhotoShop – клиент-сървър графическо приложение
 • Най-добрите метро-станции в света – тук
 • Безжичен телефон в ретро стил
 • Домашен мултимедиен комбайн от HP – HP TouchSmart IQ770 с тъч-дисплей и всички входове и изходи за които се сещаш
 • Най-яркото фенерче в света MF 1000 Tac-Fire – 1000 лумена, може да видиш предмет на 200м. разстояние, тига да хвърляш до там
 • Водно охлаждане за памети
 • Удивително и типично за руснаците решение – да се предвижиш по вода с помоща на багер!

6 Comments

 1. А, па, аз си имам Voyager :) 4 ГБ …служебен…ама щом са ми го дали…да го забравят….иххх…толкова му се радвам.
  Що пишеш толкоз рядко?

 2. Eti

  на Corsair? служебен флаш;), това ми е малко странно. При нас се раздаваха такива само на сервизните спецове, а и станаха без пари:Р. Де да вземат да забравят моя служебен нотбук, не че е нещо, при това марка дет не тача.

  Конско ли ще ми четеш;), точно ти:Р. Аз и почти не снимах. Нагаждащ период имах… и все още имам. Спрях си дори временно нета. Имах нужда само от книга – и все още имам глад за такова чудо. Близо 600 страници за около 5 дена. Ще пиша за нея довечера. И новинки 2-ра серия има, ама време няма. Но ще почна по-често. И апарата беше в ръцете ми събота и неделя и така. Окопитвам се;)… м/у другото вчера си мислех да ти пиша…

 3. Ти да нямаш някаква телепатична връзка с всеки от блога си? А това с нагаждането и аз го преживявам….по друг начин…ти си стрелкиня, а аз съм…друга зодия все пак :) Кои са важните неща при нагаждането? На какво наблягаш? И на мен ми се дочете адски много… :) бати и периода, колко е един и същ.
  Corsair е малко по-големичък…поняуга се налага да изключвам ЮеСБи-та на мишки и клавиатури, за да го мушна…кхъм…
  За какво ти е нотбук?

 4. Eti

  Щи мацна един дигитален:Р. Няма се бъзикаш с как си;). Бе аз си имам домашен, крета някак си с PS. Ама служебния е с по-ново процесорче и по-добър дисплей. Хубавото е, че в леглото си дращя, нетя и ретуширам, но от друга страна не бих отказала една яка работна станция с 19″ NEC. Ама не може всичко да имаш… ми грабвай книжка, страшна тръпка е, особенно това дето го четох;). Аз така изключвам, за да пусна MP3-ката, малко дундеста идва.

 5. Аре бееее….
  “Кои са важните неща при нагаждането? На какво наблягаш?” – отговаряй…инак ще последва лупване с Corsair – ударо-устойчив е.
  Епи Енд на работния ден.

 6. Eti

  End ама не знам дал беше Happy…
  Кои ли – съсредоточаване над задачки с приоритет;) хахах, говоря като бившия ми шеф, ама там някъде е истината… повечко внимание и вслушване в себе си, много пъти казване “ще се справиш” и затова търсиш най-вече за помощ, почти интуитивно онези стожери в себе си, които винаги са те измъквали от дупките – най-хубавото, което си:). Затова съм посегнала с глад към книгите, предполагам…

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*