Великден е

По радиото се изказаха тези дни, че вярата се ражда там, където има страдание. Според мен има 2 типа хора. Такива, които имат нужда да видят “Христос” разпнат и кръвта, която пролива в името на едничката вяра, която да спаси хората и да им даде надежда с възкръстването си и други, които като апостол Павел стават свидетели на “знак” в живота им и няма сила на земята, която да ги обърне във вярата им. Ние хората сме странно племе, така казва баща ми. И често сме готови да се продадем и за пробит сребърник. Трудно се отстоява вяра. Но по себе си съдя, че веднъж станала ли е дълбока част от теб, от същността ти… няма начин да предадеш себе си.

Като малка бях чела тълкувание на Стария и Новия завет и през годините попадах на материали, на евангелия “пропуснати” в хилядите издания на най-четената книга на света. Така си изградих сама за себе си вяра, че това е историческа книга, която разказва… за да напомня. Защото забравата е най-лесното нещо на този свят и времето и помага. Не съм фен на канонизираната вяра и не почитам църквата, като място за горещи молби и храм на онзи, стоящ някъде над нас, високо и далече. По-скоро обичам старите християнски храмове и параклиси, където може да останеш известно време сам, в умиротворение със себе си и света, без да мислиш за нищо, и тогава понякога усещаш нещо особенно, което те изпълва като топла енергия и в очите ти нахлува влага. И това обичах да правя като дете, а сега намирам все по-малко време… и ми липсва.

Честит ни празник на вярата в доброто и светлите за нас неща, живот и дълго здраве:). Ай отивам да пална една свещичка за здраве и да му ударя един стрийт, че съм си заплюла от вчера няколко местенца из полупразна София:). А ме чака и великденски обед. И яйцето борец да ви излезе;).

4 Comments

 1. Иван Генчев

  Това което ме притеснява най-много в религията е нейната институлизация. Църквата се грижи предимно за себе си, т.е. за клира, а не за папството. Това особенно силно важи за нашите болшевишки владици. Те са търговците, които трябва да бъдат изметени от храма. В моят роден Казанлък има един популярен свещеник, който беше низвергнат преди година две заради популярността си. Завидяха му че хората ходили при него… Помня как съученици ходеха преди 10-ти при него и как бяха изключвани от комсомола за това. “Промените” не засегнаха нито църквата, нито държавата. Същите идеали и хора управляват от светло или зад колисите. Но затова сме си виновни ние самите.

  Когато посещаваме ново място винаги едно от първите места които гледаме са църквите. Колкото по в периферията и по-малко посетени по-добре. Там е събрана историята и някой са като картинни галерии(в Атверпен могат да се видят платната на фламандските майстори на местата за които са били рисувани).

  Наред с големите катедрали обичам да посещавам и малки параклиси забутани по горите и чукарите. Преди време в Родопите се натъкнахме на такъв на близо 2000м изцяло от камък. Още 5 години преди това Класният ни заведе на един параклис около Кръстец(гара в Централна Стара Планина над Трявна). Разказва се легенда че там са имали летен лагер Асеневци. Ако не му се покаже на човек мястото няма как да го намери. В една скала съграден параклис, изографисан и уютен. Място където чувстваш от любовта на хората изградили го и далеч от материалното дето е все по-изблъсква в ъгъла духовното.

  До преди 3 месеца свързвах Джони Кеш с кънтрито и винаго съм го заобикалял. От някъде ми попадна рецензия за филма за него. Свалих го и от тогава съм голям фен. Не на всичко, но някой неща са потресаващи, а жовота му е като приказка. След много успехи и падения на около 70 години се хваща с един продуцент на нова музика(рап и тем подобни доколкото помня). Издава American records в 5 части където прави кавъри на хитове. Първите 3 не са ми кой знае колко любими, но 4 и 5 са просто покъртителни. Хитовете в неговата уста звучат като съвсем различни песни от оригиналите. Просто голям заряд, много болка и любов има вплътена(видеото на Hurt взема и награда за видео на годината и ме разтърсва всеки път като я чуя). Та там има и кавър на Personal Jesus, за която веднага се сещам като говоря за вяра. Колкото и еретично да звучи смятам че истинската вяра е нещо лично не поддаващо се материално представяне и социализация.

  Получи се много думи за нищо…

 2. Eti

  :) тези няколко мои простички изреченийца ли предизвикаха твоите думи:)? Не са за нищо. Нека кажем, че си искал да споделиш – ей така. Знам я Personal Jesus (и кавъра и оригинала;) и я харесвам на всичко отгоре. Ще ме предизвикаш да се разровя за Джони Кеш щото и аз го връзвам само с кънтри.

  А нашият млад отец в квартала се размотава с Motorola D&G и снабдява квартала с евтини цигари от митница. Кой ще дойде на негово място, ако да речем имаше съвестен контрол над хората, управляващи храмовете. Тя рибата казват… вмирисвала се от главата. Подобно на вашият казанлъшки свещенник, моят прадядо – изключително начетен и интелигентен човек (имал е многотомна световна класика, подвързана в кожени корици и е бил ведущ по който и въпрос да го подхванеш), благ и готов да помогне на всеки в родното му село Каменово, спомогнал за съграждането на 2 храма, благодарение на зависливи хора, след 9 септември бива заточен в Белене. Баба ми разправя, че имал невероятно красив глас. Много от имуществото им е било извзето – в полза и за благото на “народа”. Чудя се понякога, дали Христос не ни е надценил, вярвайки в човешкото в човека… защото Юда продължава да се преражда. Да, виновни сме си само ние. Щото и хляба и ножа, даваме в ръцете на недостойни и нямаме смелост да им искаме сметка.

  Все още ми е мечта някой ден да посетя католическа катедрала. Баща ми преди години са го губили по екскурзии, щото той изоставал в катедрали, за да слуша органа:). Като се прибера във Варна обичам да посещавам параклиса “Св. Св. Константин и Елена”, построен по време на турското робство, наполовина вдълбан в земята. Иначе последно съм ходила до Гложенския и Земенския манастир, преди около 2 години и пак бих отишла. Но преди това съм си заплюла един параклис, съграден на скала над язовир Пчелина. Там съм сигурна, че е пусто, ако въобще е действащ. Снимала съм го само отдалече, но си мечтая за гледката отгоре над язовира:).

 3. Христос Возкресе, мила!

 4. Eti

  Воистина Воскресе!:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*