Zorba the Greek

На 12.06 благодарение на братовчедка ми, бяхме свидетели и част от 6-те хил. човека запълнили Зала 1 на НДК. Причината – премиера на балета “Зорба гъркът” у нас с музиката на един от най-известните гръцки композитори – Микис Теодоракис, а той пък създаден по романа на Никос Казандзакис “Живот и приключения на Алексис Зорбас” от 1943г. За невероятната гръцко-американска филмова продукция от 1965г. в главната роля с Антъни Куин вече бях писала, в зората на моя дневник. Ще ми се, да си намеря и книгата. Преди месец търсих и филмът, защото разказах на Диди, колко ме е разтърсил и го намерихме качен.

Музиката на Теодоракис е прекрасна. Докато слушах цигулката, страшно ми се прииска отново да чуя Nicos. Женските костюми бяха много красиви – ефирни дълги туники в пясъчни цветове. Беше само за снимка, още повече че се намирахме в блока, дясно от сцената и виждахме отгоре цялата феерия. А самата сцена бе много изчистена (декорите даваха загатната представа за стари развалини от постройки), но за тази музика, танци и драматизъм не ти трябва повече.

Хореограф на “Зорба гъркът” бе Лорка Месина, а в една от женските роли – примабалерината Мария Илиева (любимка на Диди). Самият Месина също бе в залата и това разбрахме в края на представлението, когато се поднесоха големите кошници с цветя от посолството на Гърция и Мин. на културата. За пръв път, присъствам на такова представление, което отнесе 5 биса. Стояхме прави, трупата изиграваше сиртаки след сиртаки.

Точно онова сиртаки, на което Алексис показва силата на балканската душа във филмът, а публиката неукротимо пляскаше на крака. Направо беше страховита емоция. Наложи се да ни пожелаят приятна вечер, която ще остане незабравимо преживяване.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*