East Meets East

Nigel Kennedy

Името на един от най-големите виртуози на цигулката се асоциира обикновенно с това на Вивалди и 4-те годишни времена. Това беше първата касета, заедно с Бетовен, която си купих преди години от най-големият новооткрит музикален магазин във Варна. Бях се запалила по неговите изпълнения след като гледах интервю по телевизията. Вярно на 17 години няма как не се впечатлиш от цигулар, с външен вид на нехаен хлапак, хванал под мишница вместо скейт цигулка. Склонна да идеализирам, приех по-скоро това като желание да си обикновен в необикновенните си умения, вместо маркетингова политика. А защо пък да не е първото?! А и имиджът е гъвкава стока. Да изглеждаш “нормално” или обикновенно, не е посредственост.

Нямаше как да знам за този албум, ако не беше Иван. Страшно ти благодаря за него. Мога с чисто сърце да кажа, че се нареди в челната 10-ка на албумите, изпълнили сърцето ми до край. Точно там, където е и Nicos, за който се сетих покрай балета. “Айде Яно” (с участието на Natacha Atlas – белгийка, изпълнителка на арабски, африкански и източни ритми – James Bond, 3-Iron, Kingdom of Heaven, Voila на Белинда). “Дафино”, “Йовано, Йованке”, “Гергьовден” (Едерлези на Брегович), както и други балкански звуци и ритми от Африка. А във “Вино” буквално се разразява тъжния танц на две цигулки. Така може да свири човек, усещащ музиката в кръвта си. Не бих могла да си представя по-красива интерпретация на тези вечни мелодии от това на темпераментния Кенеди. Цигулката му рисува великолепно страстите, кипящи във всеки един музикален разказ. Триото от Краков – Kroke Band са негов партньор в този проект.

5 Comments

 1. Ivan Genchev

  За любителите на по-твърдото звучене ето и една интерпретация на Джими Хендрикс от маестро Кенеди и ко: http://www.sonyclassical.com/music/61687/

  До този запис го приемах като класически музикант-бунтар, а след това като рокер свирещ на цигулка.

  В този ред на мисли да добавя и този албум на китариста на една от най-споменаваните групи по ученическите маси през 80-те в БГ: http://allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=10:fbfpxqekldae

  Как се сетих за Волф Хофман и Аксепт? Това е второто по слушаемост СД в къщи като дойдат гости(първо е Кенеди…). Един приятел голям техен фен(толкова голям че пътува 6-700км за да ги гледа тук) ни запали с жената. Та за двете СД-та(Хофман и Кенеди) не съм срещнал гост, който да не му харесат и половината от гостите са си тръгвали с копие или рипнати песни.

  Само между другото малко инфо за горните герои. Хофман се занимава с фотография и музиката е само като се събере със старите приятели. Кенеди се пресели в Полша където се и ожени. Колежката от офиса на Гергана го е слушала на сватба на своя позната. Следващата стъпка е да се присъедини към оркестъра за сватби и погребения на Брегович или този на Ибряма… Музиката е над стиловете. Едно време малко преди да почине Джими е искал да запише заедно с Майлс…

 2. Eti

  Абсолютно си прав! Музиката е над стиловете. Добър ли си, усещаш ли я… инструмента е като пластелин в ръцете ти. Помня откриването на Зала1 в ФК Варна – голяма, с прекрасна акустика и органа. Бяха я напълнили с хлапещаци и поканили един виртуоз от Чехия мисля. Та той изпълни всичко, каквото му хрумнеше – от Бах, през детски песнички и рок. Бях изпълнена с респект. Това е:).

  Като пуснах Кенеди на баща ми (той също много го харесва, като видя бунтарския му вид), страшно го разчувствах. На някои парчета дума не обели:). Кенеди си е гений – ей го и в джаз амплоа – http://www.kennedyjazz.com/. Няма спиране. Кенеди да ми свири на сватбата… хахаха. Ще припадна:). Няма такъв филм. Човекът е над всичко.

  Хофман… проспала съм го. Явно не съм се движила в такива среди, дето да се светна. Чух интерпретациите. Гениални са… нямам думи – Хабанера, Болеро, Чайковски, Сметана… искам си ги до края:))).

 3. Eti

  Като каза Хофман – фотограф – http://www.wolfhoffmann.com – ми то си личи готиния човек:). Много красиви моменти е запечател – истински, реални, натурална емоция. Точно такива обичам. Вървял е и е запечатвал, без да има сили да отмине:).

 4. Ivan Genchev

  То не че аз слушах 80-те години Аксепт, но помня как чиновете бяха написани с тяхното лого. Може би и нямаше да ги чуя въобще ако не беше моя приятел. Та музиката се предава от уста на уста. От един друг приятел са ми забежките по джаза и Махавишну(Mahavishnu Orchestra)и Шакти(Shakti). Можеш и там да погледнеш за една симбиоза между индийска музика и китарен гуру:
  http://allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=11:d9fuxql5ld6e

 5. Eti

  Ооо ще видя и още как. Много ме радват такива симбиози. Музиката наистина се предава от уста на уста. Особенно по-ценната и трудно намираемата. Това е правилния начин за мен. Така един ден до теб стига дигитален запис на наситена с енергия и емоции музика, изминала целия път, от ухо до ухо;). Много по ценно ми се струва от чистичък и нов, неразпечатан диск.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*