Новите 7 чудеса на света?!

Малко ми е странно съществуването на тази класация, при положение че всички номинирани чудеса са построени от човешка ръка – за мен най-голямото чудо на света. И все още нямаме научно обяснение за голяма част от тях – как всъщност са били създадени, защото всички теории си противоречат с тогавашните средства, с които са разполагали хората и все нещо се изплъзва на учените… може би нещо, което не влиза в техния научен кръгозор и понятия за “метод и средства”.  Може би само статуята в Бразилия е съвременно чудо, което според мен няма място там. В противен случай би трябвало да се включат и най-високите сгради, морските хотели в Дубай, както операта в Сидни например. Но човек е склонен да подрежда и класифицира всичко около себе си. То е ясно, че чудесата не са нито 7, нито 20.
И все пак, обявяването им е факт след едногодишно гласуване – Чичен Ица в Мексико, Статуята на Христос в Бразилия, Великата китайска стена, Мачу Пикчу в Перу, гр. Петра в Йордания, Колизеумът в Рим, Тадж Махал в Индия. Ако се размечтая за малко, имайки възможност бих посетила Петра (тук е виновен Индиана Джоунс ;), Перу, Индия (Южната и по-различна част), Мексико. За това са виновни и филмите на BBC и тези от серията Baraka.
Колкото и да гледах по програмите на телевизиите, не можах да открия коя предава церемонията в Лисабон (реверанс към председателството на Португалия в Съвета на Европа), така че в Неделя просто си отидох на сайта. Исках да я гледам и заради факта, че на откриването щеше да пее Дулсе Понтеш – най-добър латино изпълнител за 2005г. и световноизвестен глас, що се отнася до стилът “фадо”. А когато чух богатството и диапазона на този глас (албумът Focus с Енио Мориконе), то съдба е било да я открие музиката. Алекс ме светна за концерта и аз организирах по-свободната част от компанията и на 11.07 ще я чуем на живо. Миналата седмица имаше и предаване по радио Хоризонт. Освен малко инфо от уики, пуснаха и нейната песен Cancão do mar. Останах много изненадана, защото точно тази песен е една от най-красивите на Сара Брайтмън и идея нямах, че е португалска. А любимата песен на баща ми в изпълнение на Бочели е O Mare e Tu. Обещан е концерт, симбиоза между тежкото фадо и съвременно меко звучене в chill-out-pop стил. Очаквам това, което прави с гласа си Sara Brightman, на която съм и голяма фенка. Пуснала е диск + dvd – DIVA със синглите и. Това определено си струва да го има човек.

3 Comments

  1. Рожденника

    Eeeeeeeeeee и кво….била си на 11/07 в Пловдив??? Не разбирам защо говориш за Фадо, при положение, че Мари, пее фламенко-чил-аут…..

  2. Eti

    A? Как Пловдив бе… коя Мари? Дулсе си пее баш фадо, не е фламенко туй. Тя е португалка, не испанка.

  3. НеРожденника

    Да бе да, в следващия пост се усети ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*