© hansspeekenbrink.nlAll rights reserved @

Невероятната Дулсе

За пръв път ми се случва да отида на концерт, за да чуя глас с който съм се запознала едва месец преди събитието. И може би затова удоволствието от преживяното бе много по-силно. Фадо-музиката, подобно на фламенкото наистина трябва да се види на живо, за да се усети  изразната сила на този език на сърцето. Всяка нация има своя музикален език, а фадо е португалския. Като всеки южен народ, той е въплъщение на страст, чувственност, носталгия, крайности и противоположности, които те обсебват застанал очи в очи с изпълнителят. Необикновенно действен език, в който участва цялото тяло. На Дулсе, най-вероятно и помага опита в театъра и танца, боса на сцената тя цялата бе едно с музиката – магнетично присъствие. Гласът и на живо дори е по-хубав от записите – шепнещ, наричащ, крещяш, молещ и разказващ… невероятно обемен като усещане, сякаш е способен да изпълни до край мястото, където си. Обича да експериментира и заедно със страхотните музиканти, направи блестящо представяне на всеки един инструмент, като игрив танц м/у гласът на човека и този на инструмента. С лекота изпълнява джаз, арабски и африкански мотиви, фадо и португалски език, и всичко това в пълна симбиоза.

Т.к. се бях подковала с албума Focus, съвместен проект с Енио Мориконе, не знаех нищо за останалата част от дискографията и. След концерта се запалих да си издиря “Lagrimas”, “O Primeiro Canto”. Пяла с Андреа Бочели, Хосе Карерас, Сезария Евора, Каетоно Велозо, Мариза Монт, работила заедно с музиканти като Леонардо Амуедо,  Уейн Шортър, Жак Мореленбуам, Трилок Гурту, Марис Жоау и Кепа Йункера. Казват, че е наследник на Амалия Родригеш, чието име дори аз знам.

Концерта хареса на цялата групичка. Бяхме уж на балкона, а то балкона в долната си част е на нивото на редовете пред самата сцена. Така че, бяхме почти на първа линия. Само в началото се издразнихме леко от хайката щракачи, които трябваше в рамките на 10-15 мин. да отразят присъствието на Понтеш. И въпреки, че в началото помолихме персонала – охрана и организатори, журналистите да са седнали, останахме неприятно издразнени от хлипащите огледала и черни силуети пред нас, които не се съобразиха че пречат като са изправени. На всичко отгоре, Дулсе изпълни първите 2-3 песни като не стана от пианото, но затова пък щракачите направиха поне по 20 кадъра на нея и сцената. Добре, че след това охраната ги измести централно, а след това и навън от залата. И точно тогава Дулсе Понтеш се развихри на сцената. Най-хубавият и екзотичен концерт за тази година, която май ще е подчинена на латино-музиката. Септември идва Хулио Иглесиас.

9 Comments

 1. НеРожденника

  Ооооо, да беееее, верно че имаше и друг концерт в НДК…..друг Алекс ли познаваш или аз съм ти споменавал нещо? Е, този в Пловдив беше по-добър….все пак, аз бях на него.

 2. Eti

  Друг познавам :Р. Абе как в Пловдив по-добър бееее. Ей като ми паднеш, щи дам аз по-добър. Ох сетих се, ти ми говориш за Chambao. Е не, не може така да сравняваш различни неща. Този в София определено беше по-добър :Р, да не говорим, че Chambao идват за 2-3-4 път, а Дулсе за 1-ви. И това, което показа наистина беше страхотно. Доста далеч от непретенциозния и лек chill-out. И аз харесвам Chambao, но двете нямат нищо общо:), та изспуснал си.

 3. Изтърван

  Абе, ооооо….яяяяя….фадо, няма що….лек чил-аут….я ми прати някое…”тежко” фадо, че си затрих моето от формат. На море ще ходиш ли? (Това е подвеждащ въпрос) Една приятелка е ходила на концерта, бил е много добър….аман от връзкари.

 4. Изтърван

  Кой е тоя Алекс бе? Хммм….

 5. Eti

  хехехе, на къде ме подвежда ммм? Края на седмицата за 2 дена и после началото на септември.

  Връзкари, ти пък сега. Нал все по чил и латино си падаш, да беше казал, да ти взема билет. Те Чамбао пак ша додат, ни са притиснявай:Р

 6. Eti

  Не кой, а коя:)

 7. Bloger

  Сега съм по-спокоен ;)

 8. Blogger

  With double “g” ;) …иххх тая липса на едит…

 9. Eti

  Нищо, все едно си е така:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*