Неудобната истина

Преди няколко седмици, Ирка ми пусна доброжелателен “спам“. Аз го препратих до Поли и до когото се сетих. Хавиер Марияс в една от книгите си казва, че човек е обречен да се сблъсква със собственния си фатален кошмар – един вид мазохист от класа. Ако сме внимателни към събитията около себе си, ще забележим достатъчно на брой факти, които ни предупреждават за изхода и подсъзнателно, ние вече знаем резултата от нашите действия. Така е с близките хора, с приятелите, с работата… И въпреки всичко, твърдо продължаваме напред, заблуждавайки се, че грешейки можем да променим този резултат. Така сами затвърждаваме своята обреченост.

Само дето, времената са такива, че заради нашата нарочна слепота, не страдаме само ние. Страдат всички, страда земята. Казват – не прави на другите това, което не искаш да ти се случи на теб. По радиото тръбят – замърсяване, глобални промени в климата, загинали от топлинен удар, рекордни температури, силно намаляват горите в Африка, животински и растителни видове изчезват, хектари изгорели гори от горски пожари, породени от нехайство?! Няма да говоря за филма на Ал Гор, по чиято идея е направен българският сайт, за да не се оправдаваме, че не знаем езици. Него всеки буден човек, трябва да го гледа и да реши с какво може да помогне. Преди известно време се бяхме разговорили на един блог за екологичните катастрофи, които не искаме да си признаем, че се случват сега и за това как може това да стигне до повече хора. И тогава бях драснала коментар, че единственния начин е чрез медиите и приобщаване на известни хора и лица. Ето Ал Гор го направи със своя филм. Преди месец имаше глобален концерт, който проследих само и само да видя колко са запълнени стадионите. Резултата – провал. Много по-малко участници, от очакваното. И все пак – колкото и да е това е някакво начало. От 14-16.09 в София ще се проведе 4-то издание на инициативата Earthdance, в което ще се включат 250 града по света. Цел – отново популяризиране на екологичните ценности. Ще са поканени доста DJ, сред които и слушаният от мен – Tobias Marks (Banco de Gaia), добро озвучаване, еко-уъркшопи, като събраните средства ще отидат за залесяване на Витоша.

Много хора живеят с мисълта – нека аз съм добре, след мен и потоп. Днес има твърде голяма вероятност “потопа” да засегне дори изричащите тези думи. Що се отнася до мен, ще се опитам да изпълня поне малко от следните съвети:

1. Сменете си крушките

Сменяйки само една нормална електрическа крушка с една флуоресцентна, ще спестите 75 килограма въглероден диоксид за една година.

2. Карайте по-малко

Ходете пеша, карайте колело или използвайте градския транспорт, колкото се може по-често. Ще спестите 500 грама въглероден диоксид за всяка миля, която не изминавате с кола.

3. Рециклирайте

Можете да спестите 1200 килограма въглероден диоксид за година, като рециклирате поне половината от боклука, който изхвърляте.

4. Проверете си гумите

Само ако често си напомпвате гумите, можете да спестите до повече от 3% бензин. Ако правите това, за всеки галон спестявате 10 килограма въглероден диоксид.

5. Избягвайте продукти с големи опаковки

Можете да спестите 600 килограма въглероден диоксит ако намалите пластмасовите, стъклените и хартиените си отпадъци в боклука и използвате по-качествени храни. Само с 10% по-малко боклук можете да прочистите въздуха.

6. Подкрепа

Можете също така, да си изхвърляте боклука в новите кофи за боклук “Еко-пак” и да подканвате други хора да правят същото, както може и да подкрепяте и да организирате движения за разпространението на Природния газ в градския транспорт.

7. Посадете едно дърво

Едно дърво може да абсорбира цял тон въглероден диоксид за целия си живот.

8. Изключвайте техниката

Изключвайки телевизора, ДВД/видео плейъра, стерео-уредбата и компютъра, когато не ги използвате, ще спестите стотици килограми въглероден диоксид на година.

9. Пестете пари

Ако извършвате 8. точка и пестите енергия ще намалите сметката за ток с около 30%. Можете да попитате електроснабдяването си, дали има по-екологични начини за получаване на ток. Ако нямат – попитайте ги “Защо?”

10. Потърсете филма на Ал Гор “An Inconvenient Truth”. Споделете вашите знания относно глобалното затопляне с най-близките си приятели. Разпространявайте “спам” относно този сайт по чатове, Skype, ICQ, IM, форуми и др.

Какво ще кажете да спасим света заедно?

4 Comments

 1. Ivan Genchev

  В момента темата е много модерна и много хора почнаха да правят пари и имидж от това. Това не би било лошо ако имаше резултат, но той не е много забележим. Защото това че крушката ще пести, а при производството и ще се използва повече енергия или материали, които не са безопасни, резултатът е танту за кукуригу… Не знам дали това е случаят с крушките, но съм го чувал за слънчевите панели. Така че дяволът е в детайлите.

  С “еко” стандарти понякога се възпрепятсва конкуренцията. Защото ЕУ месото отговаря на всички директиви за качество, но в него има всичко друго но не и месо… А домашното от село дето е пасло на трева няма шанс да се продава, защото бабата не му дизенфекцирала кошарата и не си е мила ръцете като го доила и някой не и е дал сартификат… Така че аз викам еко не на това дето се продава на двойна и тройна цена по суперите, а това дето отивам да си го купя от хората директно. Тогава те няма да ти налеят вода в млякото защото няма да отидеш вече при тях, а доброто име струва повече от парите…

  Малко наблюдения от немско и ЕУ:
  – ползвахме енергоспестяващи крушки и държаха по 5 години, както беше написано на тях.
  – от как повечето пластмасови бутилки ги купуваш за 25 цента, които ти ги връщат като ги върнеш в магазина по улицата не се забелязват такива. Ако някой паралия ги изхвърли минават скитници и омитат всичко. Отделно хората се насочиха да купуват стъклени такива, които са по 8-10 цента и пак си ги получаваш при връщане. Кока-кола от поне 10 години продава в немско в дебели пластмасови бутилки за много кратна употреба.
  – същото и с кутиите за бира. които се въргаляха по пода на влаковете в неделя, вече не се намират. С един куршум два заека: стана и по-чисто.
  – торбичките на повечето места се плащат. Преди време един изявен блогър се изказа негативно заради въвеждането на цена на торбичките в някаква верига супермаркети в БГ. Просто не са свикнали хората в БГ да се замислят на тези неща. В Белгия въведоха платените торбички наскоро и в началото хората бяха малко шокирани, но сега си носят старите торбички. Като казах стара торбичка се сетих за един случай от преди 6-7 години когато водих един холандец из Казанлък да му намерим хотел. Та той влезе в един магазин и подаде на продавачката една съдрана торбичка на година/две. Тя едва не се засегна и недоумяваше че не и вземат нейната нова торбичка.

  От някъде трябва да се почне и такива прости неща са доста ефективни. Не само българина се замисля когато го ударят по джоба… Това е май най-ефективният начин.

 2. Eti

  Така е, много си прав. Че е модерна модерна е. Че се случват малко неща – така е. Да мислила съм го това за слънчевите батерии… и все пак, като сметнеш, че те не харчат нищо, освен светлина… може би това натежава, в решението. За нови разработки при еко-производство на енергия се чете почти апокрифно. И да има такива, не стигат до масовост. Сигурна съм, че има много прогресивни методи във всяка една област, излезнали след като са били създадени за Космическите станции. У нас я има 2 ел. крушки, я не. Енергоспестяващите ми издържат дори над 5 години.

  Тук вчера влизам във Фантастико да пазарувам и гледам любимата ми тъмна бира Столично вече не е в кенчета (само в това се продаваше), а в стъклени бутилки. И бира в кенчета почти няма, освен Загорка – бурно да ги порицаем:). За западните бири е ясно – всичко стъкло. Ще ми се и в нашия уж беден квартал да сложат контейнери за разделни отпадаци. Дано това да е съобразено с конкретна обработка по-късно, а не само защото ни натискат от ЕС.

  Онзи ден зад една барачка на Плиска гледам опашка – една баба застанала със сакчето и народа се наредил – купува мляко. И в нашият квартал има човек, дето продава. Не знам дали е “риск”. Много ми се иска да си купя от него без предубеждение. Гледам хората си пазаруват – не се оплакват. Виж за месото нямам избор. Но тук все още се намира истинско, което с времето ще намалява.

  Като сложиха цена на торбичките, вече си нося стари от къщи. И си говорихме, че трябва да направят като в щатите – торби от рециклирана хартия. Големите вериги да почнат промоционални сакчета и чанти за пазар с тяхното лого от естественни материи. Да струват пари, но чрез малко реклама и това да стане практика.

  Бавно достигат важните неща до нас. Важно е да сме нахранени и да имаме пари, за каква екология става въпрос. Така че, ако няма общественно съзнание, правителствата трябва да наложат тенденциите.

 3. irka

  Благодаря и за тази малка реакция….
  Мен лично ме провокира факта, че тези мисли се породиха в главата на моя 15 годишен син, който дни наред ходи по мен за да ме накара да гледам филма….Трябваха му само 2-3 часа за да сътвори сайта, който пуснах. Хареса ми начина, по който впрегна познанията и уменията си и продължава да агитира близки и приятели….
  Съгласна съм, че ако почнеш да изчисляваш, не виждаш особен смисъл, но аз съм по-оптимист и казвам, че изброените точки не ми костват абсолютно нищо и ако някога ще са причина и повод за нещо хубаво защо пък не. И защото знам, че човек най-трудно си разрешава да си зададе въпрос затова пускам “мухи” да бръмчат пък… да става каквото що! Моят скромен житейски опит показва, че винаги става каквото трябва и каквото е нужно. Не всички го разбират…., не са виновни за това…., виновни ще са ако пречат!
  Дано по-малко хора пречат!

 4. Eti

  О дано!. Браво на сина ти:). Ако мислиш дори в тази насока, ако нещо те е жегнало и разтревожило, това поражда събития в стил “предай нататък”, по силата на японското домино.

  Жалко, че метрото напредва така бавно. Иначе това би спестило доста време, средства и ограничило донякъде замърсяването. Една колежка ми каза, че за Лондон има такса за влизане в центъра, от порядъка на 10 лири.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*