the_bourne_ultimatum__2007__matt_damon © 2007 . All rights reserved.

The Bourne Ultimatum (2007)

Ето заради този як филм си провалих пицарията вчера. Чакам го от седмица, която ми стигна да вляза в час с другите 2 филма от трилогията по новелата на Робърт Лъдлъм, които незнайно защо пак съм проспала – The Bourne Identity’02, The Bourne Supremacy’04. Казах си, ей сега мятам оченце и ставам, ама не се получи. Седнах и залепнах пред екрана:). Не знам дали е ползвал каскадьори, но гонитбата по покривите в Мароко е просто шеметна. Да не говорим за всеки един двубой, когато Уеб превключва на Борн – те трябва да се гледат на забавен каданс, защото аз поне не можах да прихвана скоростта в действието;). И музиката кефи – композитор John Powell. Парчето на Моби – Extreme Ways си е запазена марка и за 3-те части. Опитах да гледам и първата екранизация на новелата с Ричард Чембърлейн от 88г., но не се получи. Дори и да е по-близо до новелата (запалих се да я прочета), с времето съм се изкривила и играта на Мат Деймън е далеч по-завладяваща и пасваща на всеобщата представа за един идеален CIA assassin.

А явно това е мнението на доста хора, защото филмът избива рибата по приходи и е абсолютен блок-бъстър. На всичко отгоре имам желанието да го гледам отново, което се случва с доста малко филми. За 2 часа Деймън шеметно минава през няколко държави обичайки, мразейки, търсейки, убивайки и пощадявайки, не знаещ кой е, и какво е, но непреклонен да узнае това. В него се борят двама – Борн (моделираният убиец), който трябва да оцелее и Уеб (човекът), който иска да намери себе си. И краят е супер кефещ . Лошите си го отнасят, а добрите намират справедливост. Нямам никакви забележки към филма – всичко си е на мястото – камера, сценарий, артисти, цвят, музика… Като го пуснат на голям екран – там съм:).

2 Comments

  1. ако успееш намери си “самоличността на борн”. с ричърд чембърлейн е, и независимо, че е олд-скуул мен така и не успя да ми хареса мат деймън в ролята.

  2. Eti

    Ами намерих и изтеглих, преди Ултиматумът… коментарите навсякъде бяха – това е филмът по книгата. Но явно се бях настроила за екшън, заради другите 2 части. Да ми се размине малко, ще изчета новелата и ще го видя Чембърлейн, какви ги твори:).

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*