Limited 77/1.8 AF

 

Едно от култовите стъкла на Pentax, поне за мен – за дигиталка и лента. Доста мислено като стъпка, но така се бях сраснала с мисълта да го имам, че просто нещата сами се подредиха. Не съжалявам, че не взех 70mm f/2.4 Limited, въпреки цената. Като е гарга да е рошава. Преди да излезе 31-цата, този който притежаваше това стъкло пишеше, че е най-хубавото на Pentax, което е имал кефа да ползва. Метално късо тяло с много добра изработка (изглежда, че може да е вечно), капачка (напомня на Takumar) подплатена със зелено кадифе, доста бърз на AF и мазен при MF. Остро, с мазен дефокус при умерена светлина и игрив, когато я улови. За основното му предназначение – портретите – такова чудо не бях държала в ръце. Дори баща ми го призна, след тест върху него. Тепърва има да се опознаваме, но съм на път да се влюбя в това стъкло.

7 Comments

 1. Ivan Genchev

  70/2.4 е обектив за кроп камери от тип палачинка, а 77/1.8 си го слагаш на всяка Пентакс камера след 1975 и си щракаш. На предишната Фотокина(2006) при представянто на К10Д го бяха оборудвали със 70/2.4. Някой тела бяха и с грип. Особено на последните палачинката се губеше. Намирам този тип обективи за подходящо за компактни тела като тези от М серията, но не и на К10Д. Може би на К100Д/истДл да стои доста по-добре. Като гледам номенклатурата, която следват Пентакс може следващата им серия да е М… Дано и толкова успешна да бъде…

  Сега се сещам че на Фотокина 2004 истДс беше и той с палачинка(не помня коя, но сякаш беше класическата 40/2.8). Тогава щанда на Пентакс беше празен и можех да го подържа. Фотокина 2006 Пентакс имаха много по-голям щанд за СЛР и въпреки многото тела по масите, човек трябваше да чака да се дореди. Дано за Фотокина 2008 ни зарадват с голяма(не като брой пиксели) матричка…

  Приятно забавление/флиртуване с този хубавец!

 2. george

  според тествали пентаксджии, 70 лимитед си става на филмово тяло без винетиране, въпреки че е обявен като кроп обектив. иначе ясно че 77 е по-добър обектив. :)

  човек като пипне един път хубаво стъкло и почва да продава останалите си обективи :)

 3. Eti

  ;) Абе то моето не е точно продаване, ама сега не можеш ме върна към Цайса 135/3.5. Просто няма начин, както и не мога да се върна към 50/1.7… вярно си е. Предполагам, че и Сигмата ще я споходи същото.

 4. Честито, Eti! Страхотен обектив, поне по това, което зная задочно за него. Приятно е, че си намерила нов любим обектив — не че зонар 135 или пентакс 50/1.7 са лоши, просто ентусиазмът ти по 77 limited си личи и това е готино и зарзяващо ;)

 5. Eti

  Ясене мерси:). Този кеф може да го усетиш само ако си бил на по-долно стъпало, а аз доста дълго действах с 135-цата и 50-ката, и ми бяха предостатъчни:). И в един момент просто знаеш, че трябва да изкачиш следващото стъпало, защото можеш още. Пожелавам го и на теб.

 6. Честито за “рядката серия”! Дано ентусиазмът ти донесе още все така добри кадри! :-)

 7. Eti

  :) дано имам време

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*