playlist for november

Дъжд и златни листа отново завъртя Есента в меланхоличен джазов такт. Пам-па-пам пам-пам… задачките са на път да прелеят чашата. Всички на бачкане сме изперкали, всеки въоръжен със слушалки и само от време на време, на който му прелее избухва, споделя и пак утихва над работата. А в парка е толкова красиво… откраднах само час преди седмица. А как ужастно имам нужда… а музиката, ами музиката е в тон – златна, бледо-жълта, топло-землисто кафява, рижаво-червена или огнена такава… забързана или умислена, шептяща с вятъра на ушенце… и бърза, бърза към обятията на Зимата, която е вече на прага и… с първите снежинки, канещи за танц последните есенни листенца.

Songs Of the Mass Destruction’07 – Annie Lennox. Много време мина, откакто не бях чувала нейния глас, а определено има прекрасни парчета, но някак остана встрани от музикалната вълна в главата ми. Е така се получи, че адски ми се дослуша, а то излезе че има нов албум, който прекрасно се вписа в меланхоличното ми настроение. С пускането си, албумът влиза в Top200 на Billboard под номер 9 и над 70хил. продадени копия за първата седмица, което показва, че нито ние сме забравили Ани, нито тя нас.

Fauxliage’07 – Delerium & Leigh Nash. Всъщност не очаквах да открия точно това и се изненадах. За нов албум на Delerium не се е чувало, но пък затова има нов проект в кооперация с L. Nash. Подобно на Conjure One и тук усещането не е точно Delerium, затова очаквам част от върлите фенове да не го смелят. Но мен ме накефи, особенно след като го прослушах няколко пъти,  доста по-топъл е от електронното звучене (тук пръст имат инструментите), което познаваме, а и гласът и пасва добре на клубния звук.

 Joss StoneIntroducing Joss Stone’07. Ако не си я виждал, може да си помислиш, че Арета Франклин е пропяла R&B. Сладураната със снежно-бяла кожа и топъл черен глас отново ни радва с хубав албум. И трите досега са тройно платинени. Чудя се, дали заглавието не е някакъв вид закачка. Mind, Body & Soul беше доста слушан от мен албум и работата е там, че почвам да очаквам повече… както и феновете и.

Pictures’07Katie Melua + Piece By Piece’05, Call off the search’03. Просто не устоях да изтегля всичко нейно. Супер откритие. При това англичанка с доста приятен глас;). Като степен на усещане за вътрешен уют и безметежност се реди близо до музиката на Diana Krall и Norah Jones. Клиповете и са много свежи и жизнерадостни, а и тя е голяма симпатяга. Слагаш слушалките на ушите, затваряш очи и вече си в парка – скачаш на голяма купчина есенна листа, а около теб се сипят пускави снежинки (като гледам през прозореца…). Много добро решение за фото-компания.

Lisa Gerrard The Best Of Lisa Gerrard’07 – Златна подборка на най-доброто от нея и проекта Dead can Dance. Може да е верен приятел и да те води за ръка в едночасово бягство, търсейки себе си в момент на покой и релакс. Сайта и има нов облик. Важно е от време на време човек да прави промени, заради тръпката да изненада себе си и другите с нещо свежо и различно.

Santana Ultimate Santana’07. Отново златна подборка през годините и неподправения му стил – от албумите Supernatural, Abraxas, Santana III, Shaman. Един от най-слушаните от мен албуми беше Shaman. Особенно Зимата. Влива енергия във вените. Много ме кефи песента с Тина – The Game of Love. 2002 парчето печели грами, но варианта с Тина е съвсем топъл;) – от октомври тази година.

Secret Garden – Earthsongs’04, Dreamcatcher’01. Щастливо слушаща тези два засега. Предполагам ще се разровя за още. Изящната Nocturnе с източен привкус ми е стара любимка. Влизаше в сборен албум с класическа музика – един от най-слушаните от мен. Музиката им е приказна, страшно разспускаща, с много красиви заглавия – достойни за картина или кадър. Алекс тук има пръст в това да ме намерят тези албуми. Слушайки я се сетих за прекрасната и едноименна новела на Бърнет, която ми беше любима като дете. Дуото в лицето на ирланската виолончелистка Fionnuala Sherry и норвежецът владеещ клавишните Rolf Lovland са създали прекрасна симбиоза от new age (Enya style), celtic и щипка източен полъх.

2 Comments

 1. първо, честито обновено местенце! :о)
  изглежда прекрасно!

  аз току-що открих още от Тайната Градина:
  Secret Garden – (1997) White Stones
  Secret Garden – (1999) Dawn of a new century

  и вече слуша!

  този те чака също да се видим:
  Once in a Red Moon

  така че.. до скоро ;о)

 2. Eti

  Благодаря ти!:) И аз супер доволна.

  Secret Garden – (1995) Songs From A Secret Garden слуша.

  До скоро;).

  b.t.w. Чакам да пипна броя, че от сега ме тресе a little;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*