Магия за здраве

Мартеницата е един от най-старите прабългарски обичаи, в които са залегнали законите на природата, а лично за мен, те са над всичко – над религиозните и “научни” възражения за това редно ли е или не, да подаряваме и носим този символ на кръговрата. Винаги съм се радвала още като дете в училище да правя мартенички и няколко поредни години взимах от баба ми бяла и червена прежда и усуквах шнурчето, на което в краищата понякога слагах червено и бяло пискюлче (това според Жоро са стилизирани Пижо и Пенда;). Няма да разказвам истории за това кога се е появила традицията, но всичко сочи, че е прастар символ, типично български, като българската закваска за кисело мляко. Няма и да коментирам безумията “срещу” даряването на това двуцветие. Всеки народ си има своите шамански или езически традиции, а да отрека тази, означава да отрека корените си, да отрека природните закони, сезоните, зараждането на живота, слънцето и енергията, в основата на всичко. Дарявайки роднини и приятели, закичвайки къща и домашни любимци правим своево рода заклинание за здраве и берекет през годината, в началото на пробуждането на природата, с първия полъх на топъл вятър и мирис на земя, с първите пъпчици и малки зелени листенца, които вчера фотографирах на път за Морската градина. В очакване на Пролетта, долитащите птици и ухания на цъфнали дръвчета, които ще закичим с мартеничките.

7 Comments

 1. Жоро

  Така си е,мартеничките са си наш,чисто български обичай,и след като празнуваме натрапени празници,като например Свети Валентин,естествено с двойно настървение ще си празнуваме и мартеничките:) We all love Pijo i Penda :)

 2. Eti

  Да бе, абсолютно прав си. Аз мисля да задълбая и в други шамански традиции – лазарство, кукерство, нестинарство и т.н.;)

 3. Жоро

  Е,все пак не задълбавай толкова дълбоко,че нали знаеш какво станало с джуджетата на Толкин, които копали на дълбоко :))

 4. Eti

  Ти пък от къде знаеш коя е моята Приказка;)? Може “злато” да открия:).

 5. Жоро

  Хахахахах :) Пожелавам ти го от сърце:)

 6. Кога е имало значение какво точно ще изкопаеш?…
  За мен всичко си идва на мястото в момента, в който си решил да копаеш….:o))))

 7. Eti

  О, ето това е мъдра приказка Ирка!:)))

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*