LÉZARDS BLEUS

на Льо Менестрел бяха перлата в атракциите, които се наблюдаваха под небето, в и около галериите в ноща на 17.07. Имаше светлини и музика, имаше и поезия – на фона на нощното небе, една фигурка стои до островърхия покрив, почти към края на ъгълчето, държи възглавница и сипе пух над главите на хората, след това бавно и красиво танцува, катерейки формите на сградата, заигравайки се с тях. На места дъхът ми секваше, защото артистът играеше буквално със сянката си, рисувайки етюди по стената. И всъщност това беше най-красивото, заради което ме е яд, че нямах с какво да го снимам, а светлината бе напълно достатъчна за един светъл обектив, без да си оборудван с външна светкавица. Роси и брат ми, естествено бяха най-очаровани, като фенове на този вид наркотик – екстремното катерене.

Извадих малко инфо от BG NG за Менестрел – “Името на Антоан Льо Минестрел е познато на всички фенове на катеренето и вертикалните игри. Роден през 1965г в Париж в семейство където катеренето е култ – брат му Марк също е обявен за „катерач-чудо“, той започва да се катери много рано и е сред тези, които прави възможен „бумът” в катеренето в Европа в началото на 80те. През 1985 той е автор на първото в света солово 8а – турът „Откровение” (Revelation) за времето си е и най-трудният във Великобритаиия. През 1986 прокарва втория тур категория 8б на скалите на Бюукс, познат на катерачите под името „Розата и вампира”, както и първия тур 8с Ravage, Швейцария. На следващата година Антоа става първия катерач преминал тур с трудност 8а от пръв поглед („Самиздат”). Пак тогава получава държавна диплома за планински спасител. Успоредно с това тренира отборите по състезателно катерене на Франция, Австрия и Нова Зеландия.”

Тук – селекция на майстори на скалното катерене. Има много добре заснети кадри, да ти се изправи косата направо, какво можеш да правиш с тялото си. Почвам да се замислям, дали си струва да инвестирам в “цвички”;).

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*