Lust, Caution (2007)

Lust, Caution Trailer

“За какъв капан говорите? За капана на тялото ми? Вие не го познавате. Като змия пропълзява в сърцето ми, в самата ми душа. Той винаги е в мен. Аз го нося в себе си като робиня. Но играя своята роля. Tака че, и аз мога да стигна сърцето му.”

Очаквах “Пази се от похотта” от миналата година, точно след като отмина филмовия фестивал във Венеция. „Златния лъв” не бе изненадващ резултат за филм като този и за погледа на Анг Лий, още повече след Планината Броукбек. По-скоро изненадваща e реакцията на журито и критиката, въпреки обявените за „натуралистично скандални” сцени, дамгосани с R. След видяното, точките в imdb само подкрепят моето впечатление, което трудно мога да опиша с точни и пестеливи думи, но ще опитам. Войната прави нещата ужасно истински, защото Утре може да няма и Днес може да е за последно. Тя прави в името на дълга, от наивното и чисто сърце на наглед малките хора – герои. Но и с един замах жертва невинността и живота, в името на бъдещето. И сърцето е това, което издава присъдата, на ръба между живота и смъртта.

Музиката на Александър Десплат е прекрасна, както и останалите му саундтраци от филмите – Момичето с перлената обица, Сириана, Казанова, Цветният воал, Кралицата, Златният компас. В мъжката роля имаме запомнящо се лице – Tony Leung Chiu-Wai (Hero, In the mood of love, 2046). Азиатското кино ме радва все повече, за сметка на многократно предъвканите Холивудски идеи. Все повече срещам случаи, в които американски пари купуват будните фантазии и умове на чужди режисьори.

6 Comments

 1. аз също очаквах филма, предвкусвайки нещо необикновено, силно, въздействащо и като игра, и като музика и сюжет. да си призная обаче, освен погледът на тази крехка като порцеланова статуетка жена-дете, който се впива в теб и те преследва с дни, не мога да кажа, че останалото ме разтърси из основи, както очаквах. може би, защото не ми допада грубия израз на чувственост и това като цяло оставя горчив привкус. ако пък е търсен ефект, постигнали са го :о).

 2. Eti

  Мисля, че е търсен точно този ефект на “удар” в стомаха. Усещаш почти физическа болка от крехкостта и самонараняването, което си причинява. А войната от тази гледна точка, никога не сме виждали. Още повече през погледа на Лий, поставил на бойната линия двете китайски религии – даоизъм (човечността, любовта) и конфуцианство (подчинение, жертвоприношение).

 3. Критик

  IMDB.com е шит…голям….въобще не му вярвай. Като изгледам филма и аз ще дам заслужаваща вниманието оценка.

 4. Eti

  Не му вярвам – много често се разминаваме, просто в случая оценката съвпада:).

  Айде, ще чакам;).

 5. Критик

  Позаспах в средата, но после пак ме грабна и въобще силен филм….много смесени чувства към женската част от света на диска….хем силни същества, хем оправданието което скришом се приплъзва…не ми се вписва…

 6. Eti

  кой ти се оправдава?! такива са времената

  Мата Хари знаеш ли как е действала?! Или гледал ли си “Head in the clouds”… ако не си, гледай:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*