One World One Dream

Beijing’08 – само мога да се радвам, че съм в отпуска и имах шанса да гледам откриването. Много се бях наслушала и чела от наши журналисти, пребивавали в Пекин, какви чудеса от смелост са направили, за да докажат на света, че са достойни за избора. В страна, където конфуцианството, капитализма и “Политбюро” могат да съществуват в невероятната симбиоза на Ин и Ян. Свят, сякаш паралелен на нашия и труден за проумяване. И като един фен на азиатското изкуство и философия се вълнувах, какво пази в тайна един от най-големите магьосници на китайското кино – Zhang Yimou (Герой, Летящите кинжали, Златното цвете). Официалната част от откриването, продължила около час ме развълнува дълбоко. Няколко милиарда очи, станаха свидетели на представление, което надали ще бъде надминато по изящество и това в буквално батални размери на участниците. Азиатската философия и традиции са трудни за проумяване, но Имоу е намерил точния и стилен език, с който да покаже какво е дал Китай на света и да приветства спортния дух и стреж за победа.

Поне още няколко дни ще мога да наблюдавам част от състезанията и да видим, какво ще направи нашия отбор, макар и в намален състав.

Chat of the day: Твърде увличащо е да виждаш някои предмети в кадри. Рискуваш да не намериш място на всички тях в дома си. Трябва да се спирам, но понякога просто не мога да устоя.

Key moments: магазинчето с холандски антикварни мебели на околовръстното – настолна лампа и настенен абажур за вилата. Японският сервиз за чай в черно-бяло, с бамбукова дръжка на чайника и вградена цедка е мой определено, както и бамбуковата сгъваема фруктиера.

Refrain: U2

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*