Estrella Morente – Live in Sofia

Събота вечер. Тиха и топла. Около мен прелитат златни пеперуди. Есента идва, a с нея прекрасния и харизматичен глас на красивата испанка Естрея Моренте. И единственното по-впечатляващо от този очакван концерт и вече гледания на Дулсе (жената-фадо, вдъхновила Естрея), би бил проекта “Дулсе – Естрея” и тяхното “фаденко”, обиколило Испания и Португалия.

Знаех, че ще чуя на живо албумът Mujeres’06 (Жени), но така и не го бях слушала, макар да го имам. И фламенко и фадо музиката изискват цялото ти присъствие, искат нагласа и отдаване, без предубеждение. Иначе няма шанс да усетиш цялата енергия и буря от емоции, затворени в един глас, ръце рисуващи поеми и крака, отмерващи такта на сърцето. Естрея закъсня с появата си, но пък това позволи на зрителите да намерят местата си, които незнайно защо винаги се разминават с представата ни в кой блок трябва да сме. Естрея те пленява от раз със самата си поява. Въпреки нейните 26 години, изглежда смущаващо зряло и елегантно на сцената. Красивият и плътен глас започва да разказва, трите палмери отмерват ритъма с ръце, а двамата китаристи и перкусиониста показаха завладяващи соло-изпълнения. И точно накрая, когато се разгорещи трупата и всички бяха на крака, концерта приключи. След водещата песен от Volver и един бис, дори и публиката разбра, че 2-ри няма да има. Това е може би един от най-кратките концерти на които съм присъствала, но и един от най-вълнуващите.

Chat of the day: неприятното чувство да си като парцал, дори и при температура 37.5, но поне имам коз в ръка за оправдание на разсеяността ми.

Key moments: 13.10 – за пръв път, записът на легендарния концерт на Buena Vista Social Club от Карнеги Хол преди 10 години; 10.12 – Eliades Ochoa (Buena Vista Social Club) Live in Sofia

Refrain: Chan Chan (BVSC & Eliades Ochoa)

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*