Equilibrium (2002)

Equilibrium ме повика една слънчева ноемврийска неделя, странно време, но точно преглеждах новодокопаната филмова база на един приятел и се спрях на латинското заглавие. Реших, че е филм на ужасите… както и донякъде се оказа… та какъв по-голям ужас от това да живееш в сив свят без емоции, гълтайки всеки ден вълшебното хапче, което ни прави безчувственни, подредени и послушни… и все пак – няма Война…
Останах приятно изненадана от начина, по който бе пресъздадена идеята “Контрол над Човешкото в Човека” …В Sci-Fi коктейла имаше щипка от онзи особен аристократизъм и финес на европейското кино, дължащ се на актьорския състав от цяла Европа,  немски режисьор и не на последно място великия отрязък от поемата на William Butler Yeats  – “He wishes for the Cloths of Heaven”:

“…But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams.”

Доста време ме държаха тези думи. И все пак простено и е на Ева за ябълката. В лицето на Emily Watson въоръжена с непокорен дух,  ирландска красота и малко шише от парфюм, Ева е способна на нежна война за Човешкото в Човека и я печели.
За любителите на Blade Runner,  Gattaca и The Matrix… струва си.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*