Курабийките на Оракула

Все по-често ме спохожда мисълта, че Съдбата явно я е еня за мен, щото по всячески начини ми оставя следи и знаци, барем се спъна в тях и си ударя дебелата глава, но аз сякаш “виждайки ги”, ги подминавам, за да може да ми е по-трудно и урокът да е по-въздействащ (тя и проклетата птичка от притчата, кацнала на розата, притискала гърдите си в тръните до смърт и пеела най-красивата си песен, глупавичката ми тя). Като да виждаш Пътя – асвалтиран един такъв, но да вървиш през високата трева, през тръните и бодлите, през тресавища и пясъци, дет се вика – огън и вода не ме спират… така и неделята прибирайки се от Варна, в автобуса ми прещрака нещо, бъркам в раничката и вадя химикал и листче и пиша… поредното късметче от курабийката на Съдбата…

Нестинарски нозе,
безмълвни до студената жарава.
Дъждът очакван бе.

Бе той и Нео много-много не повярва на Мария, ама ко стана накрая, че не вечерахме, а… стана кот стана…

И днес беше нервен ден, всички намусени в офиса, караници за глупости. Прибирам се и търся де съм зарязала Мечо Пух. Като малка се забавлявах, когато имах проблеми и търсех отговорите, хващах някоя книга, разтварях на произволно място и получавах отговора.  Намирам Пух в кухнята, посягам и книгата се разтваря на последната страница:

“Лежа си сред гора…
Лежа си в пещера…
Със дракони си бъбря –
ХРАБЪР съм, нали?
Под завивката се свирам…
Пак измъквам се навън…
Как ще си играя утре…
……………………………..
Как ще си измислям утре…
……………………………..
Що за смях…
ще падне…
утре…
(Хей-хо!)
Лека нощ и сладък сън!”

Оглеждам се за 3-то късметче… три – за Щастие. Отварям гардероба да си прибера дрехите и гледай ти, къде съм зарязала Коельо – Дневникът на един Маг. Пак отгръщам – този път – първата страница, гърбът на корицата:

“Не е грях да си щастлив. Няколко упражнения и остър слух са достатъчни, за да може човек да постигне и най-невъзможните си мечти… търсенето на щастието е лично и не е пример, който може да бъде даден другиму.”

Благодаря Мария… и утре е ден.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*