Сезон Лято

Август, най-летният от лятната 3-ка месеци. Море? Не е задължително за всички. Особенно за морските хора. Те са си тук отдавна, а то от преди тях. Но лятото, ароматът му е някак по-силен. Въздухът е пълен със солени капчици, там близо, съвсем близо, където чуваме най-добре, какво ни нашепва. И пясъкът е най-златен, ситен и галещ, водопад от проблясващи секунди между пръстите. Обичам да заровя ръце в него и да откривам мънички морски съкровища. Опитвам се да фокусирам слънцето през плетеницата от лико и слънчеви дискчета, като броеница. Бокето под шапката ме разсмива. Задържам смеха за компания, опитвайки се да надзърна в очите си, през слънчевите очила. На една част от мен и доскучава, и решава да опита морето на вкус, както всеки път. Потапям се веднага, нетърпелива се хвърлям в хладната му прегръдка, а дъхът ми спира. За Миг. Здравей. Аз съм тук, отново. Завърнах се. Малък пасаж от сребърни рибки подминава глезените ми… а аз подминавам прииждащите туристи. Подминавам и озадачените им погледи. Отърсвам се от песъчинките, както хлъзгавата кожа от водата. С тях пада и ревнивата мисъл, че споделям морето. Както някога, когато беше само мое. Когато стане студено и всички си отидат. Тогава сме само аз и то.

Привечер се връщам отново до вълните. Слънцето се гмурва под водата, за да я стопли. За мен. И аз се гмурвам, в топлата му вече прегръдка. Лято е. Отново време, за бутилиране на слънчеви мигове с дъх на солена вода.

Chat of the day: морето, ах морето

Key moments: студен тоник и неприятни жеги, жълто и шоколадов сладолед

Refrain: Eli Kazah “Return Home”

2 Comments

  1. Е, хубава работа сега, да се пържим тука по офисите, да мечтаем за малко свеж въздух, а ти… такива картини да описваш :)

    Нямаш сърце ти… нямаш, за бедните офисни плъхове :)

  2. Eti

    хахаха:)

    Ясене, послушай друг “офисен плъх” като мен, който си държи до клавиатурата рапанче или поне мидичка-шелче. Рапанчето подарих, че имаше друг в нужда, ама шелчето довява морски шепот – гаранция. Само да затворя очи и екселските таблици са разтикани. А това е особенно полезно, ако си непушач, като мен :Р

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*