Sci-Fi лудница

Честно казано, беше настанала суша откъм фантастични филми с яки ефекти. А те са ми слабост, от времето когато разгръщах детската енциклопедия “Светът”. Сива, квадратна, с дебели корици. Най-любимите раздели бяха Космосът и Египет. След това изчитах списание Космос, после заведох баща ми на премиерата на Междузвездни войни в кино Тракия… изтече много вода оттогава. Миналата година, покрай Коледа се бяхме разговорили с колегите за календарът на маите и края на света. Като казах край на света, ноември чакаме нещо, което ТРЯБВА да се гледа на голям екран. Roland Emmerich – абсолютният режисьор на батални сцени – 2012!

Knowing (2009) – явно и режисьорът Alex Proyas се е отплеснал по Sci-Fi, след I-Robot с Уил Смит. В дъното на филма, като идея стои ето тази публикация на НАСА. Всъщност, ако човек психяса на темата 2012 и почне да се рови в нета, изскача какво ли не – предсказания, НАСА, Нибиру, слънчево изригване, сблъсък с комета, 3-та световна, че дори и духовно просветление сред хората. Очаквам до 2012 Hollywood да изръшка всички теории за края на света във филми, така че да се заредим със здрави нерви.

Всъщност, филмчето е много приятно. Никълъс Кейдж играе чудесно. Но имаше един момент, който ми се стори глупав на първо четене. Той преследва… angels с пистолет?! Нa второ четене се замислих, че всъщност Нострадамус също не е проумявал, какво “вижда”, т.к. е нямал и грам понятие от “неща”, появяващи се векове по-късно. Затова писанията му са сложни за разкодиране.

Sky Captain and the World of Tomorrow (2004) – въобще не съм разбрала, че е имало поредна екранизация по комикс. Обаче е заснет готино. Забавен е, макар и малко детски. Трогателна е Полтроу, в ролята на руса журналистка, която е готова да рискува най-вече живота на другите, а за своя дори не се замисля, само и само да се добере до негово величество Кадърът ;). И бройка до последно оставащите кадри на лентата… ах колко познато. Джът Лоу (I’m too sexy…) е естественно в ролята на чаровния и смел въздушен капитан на самолет, който се изправя смело дори пред… и е кръшкал на Поли (Гуинет) с… със страхотната Франки (….). Накрая има и Ноев ковчег, и хепи-енд. Въобще и изобщо, темата е края на света и неговото предотвратяване. Класика.

District 9 (2009) – режисьорът е от Йоханесбург, филма е сниман в ЮАР, има бели, има цветнокожи, има и извънземни. Има “Зона”, спрямо която индианския резерват е 5-звезден комплекс. Има и расизъм. Човекът го е измислил. И други гадости има, нищо, че Хитлер е мъртъв отдавна. Неизвестни за мен артисти и зашеметяващи ефекти.

Една от милионите вероятности, на нашето “утре”. Нищо човешко, не ни е чуждо. Чужди са пришълците.

3 Comments

 1. Жоро

  Йо-йоууу,абрей,през 2012-а ще имаме котакт с извънземни,по-висши от нас(а) същества,и току виж найстина ще има духовно просветление)) Ти това не го ли знаеше??Хехеххх (тука трябва да ти се изплезя,ама не знам как се прави знак плезене) )))
  Иначе тези филми не съм ги гледал

 2. Eti

  :P ей тъй се прави :)

  гледай, гледай :)

  така ли викаш ще стане… голям оптимист си за човешкия род, аз понякога си викам – едно пришествие (ама не на извънземни;) ще и дойде чудесно на тая Земя … а и да дойдат, трябва да размахват плакати, че да ги видим хаха… никой не знае, под каква форма съществува живота във вселената

 3. Правилно! Всички почнаха да говорят за това! Имам колега който е полудял на тая тема, че и сайт направи, подготвя се за 2012 – тогава свършва календара на маите и май на много други цивилизации. 12% ще останат живи ;) Почвам и аз да се замислям…
  А да и филм ще има скоро.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*