Iberia by Carlos Saura

Говори ли тялото с танца
И говора в танц дали се превръща…

Един типичен филм на Саура, след Кармен и моите 2 „червено-черни” дни, новия му филм бе естествен завършек на съботната ми вечер.
Иберия бе бродерия от етюди от различните райони на полуострова, събрали в себе си разноликата испанска страст и импулсивност, чрез речта на фламенкото. Може би няма друг танц, изплетен от нишката на толкова противоречиви чувства като живота – болка и радост, страст и омраза, ефирност  и грубост…Та какво по-изящно от ръцете, пърхащи като птички около тялото и рязкото потропване на краката, отмерващи такта на дивия повик на сърцето. Повечето етюди буквално взривяваха чувствата в мен, но най-странни и предизвикателни бяха 3-те танца, идеята за които не рядко е била във фантазията ми… фламенко около огъня, танцът-бягство на голото тяло и светлината зад много тънък найлонов воал (все едно купен от Метро за ремонт) и фламенко от мокри тела и проливен дъжд… струваше си.
Прибирайки се от киното в 22 часа, пресичаща нощна София ме осени мисълта, че всяко общуване, когато е на една вълна, се превръща в танц. Думите са изящни или груби, в рима или хаос, но изтъкани със страст – тази, която ни отличава един от друг и същата тази, която ни тегли един към друг.

2 Comments

  1. g

    о да, трябва да го гледам филма. трите танца. и цялото вдъхновение, което се ражда с теб, може би не се учи… или го имаш или го нямаш. с красивата дума дуенде. която няма и никога няма да има чист превод…

    това за общуването ми е любимо, както си го казала!

  2. Eti

    :)), м-дам Дуенде си е… гледала съм Лолова в тази постановка на Лорка, облечена с ей такова червено, като на блог-а, такава фурия си е – Евала!
    …за общуването… познавала съм усещането, но не го бях формулирала досега… като “танц”… та, изненадах сама себе си;)))… но пък съм го забелязвала в работата на различни хора, познати, приятели. То е вродено за мен, особенно ако си го уцелил – призванието и мисията в живота. Тогава дори движенията са танц и хармония с теб…магическо излъчване е:).

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*