telsa Tesla

Тесла и настоящето бъдеще

Преди няколко месеца изчетох с голям интерес статията в списание GEO за гения, на който дължим светлината в мрака, оживила и променила облика на градовете, домовете и собственния ни живот. Тесла е роден в далечната 1856г., но е мислил и творил пренасяйки се с лекота в бъдещето. Част от неговите над 300 изобретения стават наше настояще, почти непроменени от времето. Друга част са изгубени и неразбрани (пълна лудост за онези години), като замисли и разработки, оставени да отлежат в паметта на времето и да бъдат преоткрити отново в този век и някой следващ – безжичния интернет, безжичното предаване на енергия и информация до която и да е точка, вечния двигател (перпето мобиле, който е бил демонстриран като работещо изобретение – кутийка, вкарана в кола, която се задвижвала единственно и само с този източник близо седмица, развиваща до 150км/ч.).

Тесла е бил гений, който буквално е “виждал” идеите си работещи. Можел е да съгради мисленно изобретението си. Още като малък е притежавал всички признаци на “дете-индиго“. Баща му пръв го заинтригува с обяснението за дивото и питомно електричество, отговаряйки на въпроса на хлапето, за наелектризираната котешка козина. Пълен със странности и фобии, електрическата енергия става основна мисъл и движеща идея в доста голям процент от разработките му. Надминавайки своя учител Едисон, Тесла решава да се бори сам за признание, вярвайки, че ще може да събере достатъчно финанси, за да изпълни света на хората с чудните си изобретения.  За жалост живота му е пълен с огорчения и обрати. Бива лъган на няколко пъти без да получи финансово възнаграждение, открадват му собственната компания, запалват лабораторията с последните изследвания и проекти, но благодарение на невероятната си фотографска мисъл, за много кратко време възстановява всичко. В свят, където парите и властта движат всичко, геният на Тесла не успява да покаже нечовешките си възможности, да промени със замах настоящето и да ни даде едно невероятно бъдеще. Умира в мизерия. ЦРУ засекретяват всичко, обявявайки намереното за безполезно.

Бъдещето, което неговото настояще ни дава, има този образ, благодарение на високочестотния генератор, многофазния ток, радиовръзката, бобината на Тесла (за изкуствени мълнии), електро-апарати в медицината, въртящото се магнитно поле, асинхронния двигател, флуоресцентната лампа, радиоуправляемата лодка, описал пръв лъченията – рентгеново, ултравиолетово.

И ето ни в 2010г. Tesla Motors е създала своя електромобил Tesla Rоadster – ver.2.5. Toyota пък закупува малко акции на Tesla,  а тя пък от своя страна – един от новозакритите заводи на Тoyota. Моля, опаковайте ми една оранжева красавица. Аз отивам за едни обувчици FiveFingers. Oчакват ни интересни времена.

Chat of the day: откритията в ръцете на корпорации и военни диктуват бъдещето – как и кога, а там където няма финанси, самородни гении продължават да стискат в шепи, своите малки чудеса.

Key moments: червено

Refrain: Nirvana – Smells Like Teen Spirit

2 Comments

  1. Хибрид

    Сякаш си гледала и биографичния филм за Тесла. Знаеш ли…той е зодия рак…разбира се ;) Тесла ми размъти мозъка и затова всички курсови работи сега са ми свързани я с хибридни коли, я други свързани иновации. Абе…всичко е трептене, честота – сегашни, бъдещи технологии, вселенски взаимоовръзки и мембрани, човешки взаимоотношения,чувства, души….

  2. Eti

    Че е взаимосвързано и нищо не се губи, а преминава от едно състояние в друго, съм абсолютно сигурна. Не каза добре ли стана курсовата. Бих я прочела… знаеш :), ако ти се споделя – ще и окажа подобаващо внимание. Отдавна следя хибридите и електро-колите. Не си ми споменавал за Тесла ;), но май е нямало нужда. Чете ли за BMW ActiveHybrid X6? Въпреки цената си мисля, че ще намери своите почитатели.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*