Cache (2005)

th-11.jpg

“Един филм на Michael Haneke” (The Piano Player), както обичат да казват в рекламите.

Цвети понякога отказва да приеме даден край или развитие във филм, аз пък допускам всичко (познавателната система на ежедневния ни живот слага рамка на нашата гледна точка, а тя няма нищо общо с познавателните системи, съществуващи на други нива, на друг бит и националност)… е това рядко се случва, но ми даде филма преди време с думите, че не е разбрала края и аз седнах с нагласата “да го разбера”.

Cache или още Скрито, от началото до края оставаш с чувството за воайорство. Нормален и безметежен на глед живот на парижко семейство (той Daniel Auteuil – водещ телевизионно толк-шоу и тя Juliette Binoche – работеща в издателство) с приятели интелектуалци и малък син в пубертета. Всичко е прекрасно, докато в един чуден ден, една касета (започваща с кадъра под заглавието в поста) оставена на прага, поставя на везни целия им живот. Следват още касети от пъзъла.

th-03.jpg

Познавателната ми система се справи в проумяването на вечния и злободневен проблем за доверието м/у двама, били те и семейство. Обичаме да казваме често на шега – “тежко детство”, което от друга страна се е превърнало в оправдаващ етикет за Вината – дете, родители… други човешки същества в обкръжението. Страхът от срутването “на крепостта” в която твърдо вярваме, че сме успели да се окопаем.

th-14.jpg

Стъпка по стъпка касетите ни отвеждат до едно безсмисленно самоубийство, което Хенеке се е постарал да ни предаде очи-в очи, брутално и неподготвено за нас. Как изгаряме вината в себе си, как я преборваме, успяваме ли изобщо, нужна ли е, а срамът?!… нужно ли е да наказваме, като търсим отговорност, дори ако тези усилия ни доведът до смъртта на крехък вътрешно човек? Всъщност това последното са мои догатки, защото Край няма. Хенеке интелигентно подава парченца от мозайката и ние редим, без да може да помръднем, застинали на стола, наблюдатели на отрязък живот и емоции, касаещи и нас като човешки същества. Тъжното е, че независимо кои сме и какви сме, резултата от нашите действия е винаги един.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*