_IGP6676_s © 2010 . All rights reserved.

бърза кулинария в цвят

Състав:

1 кутия сладолед Stracciatella (ако някой е забравил как изглежда – ванилов сладолед с финни парченца черен шоколад)

1/4 от малък зелен пъпеш (познава се по това, че е сладък, дори зелен и мирише хубаво)

4 кафени лъжички мед (по възможност пчелен, правят го едни малки хвъркащи насекоми, с дрешки на жълто-кафяво райе, на женските им казват Мая)

20гр. черен шоколад (не Milka – щото са  млечни и не Своге, дори Carrefour имат невероятни серии Noar на чудни цени)

2бр. прозрачни чаши (поумрели от студ)

2бр. сребърни лъжички (в краен случай – каквито имате)

И така, скупчвате продуктите и ги гледате втренчено, докато не се засрамят и не се подредят по ей тази картинка горе. А ако не притежавате вещерски поглед, викате неволята. За начало с кръгла лъжичка за сипване на сладолед, изсипвате 2 загребвания на дъното. Изрязвате тънко резенче пъпеш и го надробявате на триъгълничета, които си падат, както си падат отгоре. След това отново две-три загребвания от сладоледа и пак малко пъпешови триъгълничета. За разкош пъпеша поливате с мед при всяко наслояване. Най-отгоре слагате начупен шоколад и забождате сребърната лъжичка. След това тичате бързо за фотоапарата.

Състав:

2ч.ч. сух жълт грах (не зелен, щото иска накисване и има да си го чакате до утре по туй време, а този е златен и без ципичката, дето после плува при стандартния зелен)

10ч.ч. вода

3 обелени картофа

2 зелени чушки

2 моркова

сол, черен пипер, индийско орехче (за тия дето им е омръзнал зеления копър, освен това той няма да ходи на жълтия грах… така де, трябва да сме и естети)

2с.л. зехтин

Грахът се измива със студена вода, след което се залива с 6ч.ч. вода и се слага да ври (при леко открехнат капак на тенджерата). След около един епизод на Grey’s Anatomy (или House M.D., или едно позабърсване на прозорците) е готов сварен на гъста супа. Зареждате нарязаните на кубчета картофи в малка тенджерка и заливате с 4ч.ч. вода. Докато чакате да се сварят, нарязвате чушките и морковите на кубчета и ги задушавате със зехтина, докато поумекнат, без да се разсейвате много-много, за да не добият тъмен загар. Сварените картофи изсипвате за компания при граха и доливате водата от варенето по интуиция (който я няма, да се оправя). Разбърквате и към тези два продукта прибавяте другите два, и представяте ли си, какво прави това! Предвиждам такава вкусотия, че ще си оближете пръстите, понеже се налага да хапвате с тях… ъъъ, нали има индийско орехче за завършек… още ли не се сещате… индийско орехче – индийска традиция да похапваш с пръсти (уж по-вкусно) – изцапани сме малко е да, да. Е добре де, не е задължително… просто предложих един вълнуващ етно-опит за хапване, при по-гъста консистенция на горната, златна на цвят вкусотия.

Да ви е апетитно!

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*